października 19, 2012

Waniliowe naleśniki z twarożkiem i jabłkami

naleśniki z jablakami i twarozkiem aaaledobre.blogspot.com
 Są nieco inne niż klasyczne naleśniki z białym serem, a to wszystko za sprawą wanilii.
Bardzo delikatne, miękkie i niezbyt słodkie.A co najważniejsze, smażone na suchej patelni- tak jak lubię najbardziej.
Co to za przepis?- pomyślą niektórzy...Naleśniki? Naleśniki umieją usmażyć wszyscy!
Spróbujcie dodać do ciasta naleśnikowego ekstraktu waniliowego-ale absolutnie nie aromatu! I zjedzcie je z białym serem. Jeśli macie ochotę, starkujcie też drobno kwaskowate jabłko i wymieszajcie z twarożkiem.
 Przekonajcie się, jak pyszne mogą być zwykłe naleśniki ;-)

Składniki na około 10 sztuk:
-200 g białego sera (polecam twaróg garwoliński)
-3 łyżki białego cukru
-2 jajka
-300 g mąki psznnej
-150 ml mleka
-1 duże jabłko
-około 3 łyżek oleju
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Jajka należy rozkłócić, dodać 1.5 łyżki cukru, mąkę i wlać mleko. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką, do powstania gładkiej masy o konsystencji śmietany.Na końcu należy dolać olej oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz zamieszać.
Naleśniki należy smażyć na suchej, teflonowej patelni, najlepiej o średnicy 24 cm, uważając aby się nie przypaliły- im będą jaśniejsze, tym bardziej delikatne.

Twarożek mieszamy z 1.5 łyżki cukru i dodajemy 1 starkowane jabłko.
Zawijamy naleśniki tak, jak lubimy najbardziej.
Dobrze smakują ze śmietanką.
vanilla pancakes with white cheese and apple aaaleodobre.blogspot.com
vanilla pancakes aaaledobre.blogspot.com
Smacznego ;-)


października 17, 2012

Naleśnikowe sakiewki z grzybami

pancakes stuffed with mushrooms aaaledobre.blogspot.com
Niby najprostsze, niby zwykłe.Ale wyglądają uroczo i estetycznie na nudnym stole.
Po prostu: naleśniki nadziewane pieczarkami i cebulą.

Składniki na około 10 sztuk:
-2 jajka
-200 g mąki
-1.5 szklanki mleka
-około 300 g pieczarek
-2 dorodne cebule
-sól morska, pieprz mielony
-masło dobrego gatunku (polecam Garwolińskie 82%)
-odrobina oleju (dolewamy do ciasta naleśnikowego)
-szczypiorek (cienki)

Jajka dokładnie rozkłócamy z mlekiem, dosypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
Cebulę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle.Po chwili dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości i odparowania wody.
Smażymy naleśniki  na suchej patelni teflonowej (już bez dodatku tłuszczu).
Na środku placka układamy porcję nadzienia i związujemy sakiewkę źdźbłem szczypiorku.
(Szczypiorek będzie elastyczny i nie popęka przy związywaniu, jeśli na kilka sekund zanurzymy go we wrzątku)
Smacznego ;-)

października 16, 2012

Zupa z pora

(kremowa, z serem i wołowiną)
zupa z porów aaaledobre.blogspot.com
 Tę kremową, rozgrzewającą zupę nauczyła mnie robić moja mama kiedy byłam w szkole podstawowej. Jest naprawdę pyszna! Bardzo delikatna, z drobnymi kęsami mielonej wołowiny i pachnąca rozmarynem. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, składają się na nią 3 główne składniki, a jej ugotowanie zajmuje zaledwie 20 minut.
Krem z pora to zupa bardzo treściwa i z pewnością rozgrzeje Was w te jesienne, długie wieczory.
Szczerze polecam ;-)

Składniki:
-500 g mielonej wołowiny
-1 dorodny por (bez zielonej części)
-3 serki topione o smaku śmietankowym (polecam Hochland w bloczku)
-1 kostka rosołowa
-około 1 łyżki suszonego rozmarynu
-1 czerwona cebula
-odrobina masła lub oliwy do smażenia
-świeżo mielony pieprz, sól morska

Cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle. Po chwili dodajemy mięso mielone i całość dokładnie smażymy.
Por kroimy drobno (np. w półksiężyce) i dodajemy do mięsa, dolewając nieco ponad 1 litr wody.W tym momencie dorzucamy również kostkę rosołową i rozmaryn. Solimy.
Zupę należy gotować do całkowitego rozpadnięcia się pora i chwili, w której wołowina będzie miękka. (Wiele zależy od gatunku i części mięsa, ale mnie zajęło to właśnie około 20 minut)
Pod koniec gotowania do zupy dodajemy serki topione i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się serowych bloczków.

Podajemy ciepłą. Dobrze smakuje z grzankami.
zupa z pora aaaledobre.blogspot.com
zupa z pora aaaledobre.blogspot.com
Smacznego!

października 13, 2012

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

ciasto jogurtowe ze śliwkami aaaledobre.blogspot.com
  Ciasto śliwkowe na jogurcie jest całkiem prostym i szybkim rozwiązaniem na weekendowy, jesienny  wypiek. Przyrządza się je niesamowicie łatwo, bez użycia miksera i wykorzystując tylko 2 naczynia.
 Ciasto jest gęste a owoce (można użyć tutaj różnych owoców) nigdy nie opadają na dno.
Pięknie wyrośnie z bardzo dużą ilością śliwek, o ile zrezygnujemy z termoobiegu ;-)
Przepis pochodzi z www.mojewypieki.com.

Składniki:
-300 g mąki pszennej
-100 g cukru
-3 łyżki miodu
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-2 duże jajka
-250 ml jogurtu naturalnego (polecam jogurt typu greckiego)
-150 ml oleju słonecznikowego
-cukier puder do oprószenia
-1 kg śliwek węgierek

Jajka, jogurt, olej i miód mieszamy dokładnie na spójną masę.
W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.

Składniki suche dodajemy do mokrych i całość dokładnie mieszamy do powstania gładkiej, gęstej masy.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką i układamy połówki śliwek, rozcięciem do góry.
Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, bez termoobiegu.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
ciasto jogurtowe ze śliwkami aaaledobre.blogspot.com
 Smacznego ;-)



października 09, 2012

Samosa z wołowiną i groszkiem

samosa z wołowiną aaaledobre.blogspot.com
 W ostatnich tygodniach stałam się ogromną fanką kuchni Bliskiego Wschodu. Rozsmakowałam się wręcz w ryżu basmati z masłem i szalotką, kolendrą, marchewką, intensywnych kolorach przypraw i nieskończoności smaków i możliwości kombinacji jakie ta kuchnia daje.
Dzisiaj przyszła mi ochota na indyjskie, aromatyczne pierożki samosa. Przygotowałam je z wołowiny zmieszanej z baraniną oraz groszku. Mięso doprawiłam gotową mieszanką przypraw Garam Masala i zawinęłam w gotowy, papier mączny (szczególnie go polecam, bo nie chłonie tłuszczu a po prostu się szybko ścina i staje chrupiący podczas smażenia).

Zakupy do samosów zrobiłam w niewielkim sklepie arabskim na ul. Wspólnej/Warszawa, który serdecznie polecam (zaopatrzyłam się też w kulinarną, różaną wodę i esencję waniliową, które przydadzą mi się już wkrótce;-).

Składniki na 24 sztuki:
-1 opakowanie papieru mącznego do samosów
- mieszanka przypraw Garam Masala
-500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowiny i baraniny)
-3 dorodne cebule
-2 ząbki czosnku
-1/2 l oleju do głębokiego smażenia
-natka pietruszki
-około 200 g groszku
-oliwa z oliwek
-ewentualne, dodatkowe przyprawy

Groszek gotujemy około 15 minut.
Cebulę i czosnek szklimy na oliwie z oliwek, po chwili dosypując czubatą łyżkę przyprawy Garam Masala, ewentualnie dodajemy inne smaki (polecam użyć odrobinę tandoori, curry, soli i pieprzu).
Mięso wrzucamy do cebuli i dusimy do miękkości pod przykryciem. Na końcu dodajemy groszek i całość dokładnie mieszamy.

Papier mączny ( u mnie w kształcie trójkąta) moczymy w letniej wodzie i układamy na płaskiej powierzchni. Na środku płatu nakładamy porcję mięsa i zawijamy niewielkie trójkąty.
Jest też inna metoda zawijania samosów- z trójkąta mącznego należy uformować w dłoni coś na kształt sakiewki z jednym, otwartym rogiem, wypełnić rożek nadzieniem i zakleić otwarty brzeg.
Pierożki należy smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu.
Samosy dobrze smakują z sosem- np. ayranem zmieszanym z posiekaną kolendrą.

W trakcie pracy może okazać się, że papier mączny się rwie lub potrzebuje kilku minut aby nabrać miękkości i elastyczności pod wpływem wody. Należy zachować ostrożność przy zawijaniu pierożków- jeśli ciasto się porwie, polecam zawinąć je w drugą warstwę ciasta lub załatać dziurę kawałkiem namoczonego płatu. Przed smażeniem dobrze jest chwilę odczekać, aż pierożki wyschną, inaczej olej będzie solidnie pryskał na wszystkie strony garnka.
samosa z miesem
samosa z wołowiną aaaledobre.blogspot.com
samosa with meat  aaaledobre.blogspot.com
samosa z wołowiną aaaledobre.blogspot.com
Smacznego ;-)






października 04, 2012

Sernik kremowy z malinami

(bez pieczenia, na mleku skondensowanym)
sernik kremowy bez pieczenia aaaledobre.blogspot.com
 Jestem miłośniczką serników, w każdej postaci. Zaryzykuję stwierdzenie, że ten sernik jest jednym z moich ulubionych. Kremowy, bardzo delikatny, z minimalną ilością żelatyny, słodzony skondensowanym mlekiem. Przyrządziłam go z malinami i galaretką malinową, co dało doskonały efekt balansu smaków, dzięki czemu ciasto jest na prawdę lekkie, wręcz orzeźwiające.
 Przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z www.mojewypieki.com.

Składniki:
-500 g twarogu (podwójnie zmielonego, bądź gotowego np. Philadelphia)
-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie aromatu!)
-1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w 1/2 szklanki gorącej wody)
-3 opakowania galaretki malinowej
-1 kubełek świeżych malin

Twaróg dokładnie zemleć, bądź zblendować malakserem. Dodać mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy i dokładnie rozprowadzoną żelatynę. Całość zmiksować do połączenia się składników.
Masę serową wylać do naczynia.
Galaretki przyrządzić ze zmniejszonej ilości wody (ja rozmieszałam 3 galaretki w 1 l wrzątku). Dokładnie wystudzić.
Owoce ułożyć na masie serowej, przykryć tężejącą już galaretką.
Schłodzić około 2-3 godzin w lodówce-a najlepiej całą noc.
sernik bez pieczenia aaaledobre.blogspot.com
sernik bez pieczenia aaaledobre.blogspot.com
Smacznego ;-)


 

października 01, 2012

Ryż basmati i korzenny kurczak z marchewką

basmati rice and spicy chicken with carrot
 Jesień na dobre zawitała w Warszawie a dziś dała się we znaki szczególnym chłodem i deszczem. Koniecznym było przygotowanie obiadu rozgrzewającego i tak powstał ryż basmati z masłem i czerwoną cebulą oraz korzenny kurczak z marchewką. Lekką inspiracją była Paulina z kotlet.tv , która kilka dni temu prezentowała przepis na udka z kurczaka w marchewce.
Połączenie drobiu z korzennymi przyprawami ciekawie skomponowało się ze słodyczą duszonej marchewki i dało spójną całość z akcentem kuchni Bliskiego Wschodu.
Zdecydowanie polecam!

Składniki:
-300 g  ryżu basmati
-pierś z kurczaka
-oliwa z oliwek
-2 czerwone cebule
-3 ząbki czosnku
-mieszanka przypraw tandori masala (bądź 1/2 łyżki przypraw: gałka muszkatołowa, czosnek,imbir,  curry, słodka papryka, ostra papryka, chilli, kurkuma, pieprz cayenne,kolendra)
- 1/2 kostki masła dobrego gatunku (polecam masło garwolińskie lub Łaciate 82%)
-5 dorodnych marchwii
-1/2 selera
-1 por

Mięso oczyszczamy i gotujemy w wodzie, wymieniając ją, kiedy na powierzchni zbierze się brzydka piana.
Ryż basmati dokładnie płuczemy i gotujemy według instrukcji na opakowaniu (ja użyłam "drugiej wody" od kurczaka).
Ugotowane mięso kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle z odrobiną oliwy z oliwek i czosnku.Podlewamy wodą, wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, 1 posiekaną cebulę, seler i por.Wsypujemy mieszankę przypraw i całość dusimy do zredukowania, mieszając od czasu do czasu.

W oddzielnym garnku podsmażamy posiekaną cebulę z dodatkiem masła i oliwy z oliwek, kiedy cebula zmięknie i nabierze intensywnego, fioletowego koloru dorzucamy ugotowany ryż i całość dokładnie mieszamy.Dusimy ryż z masłem i cebulą chwilę, aby się ponownie zagrzał i przeszedł smakiem.
Mięso z marchewką i ryż podajemy w oddzielnych naczyniach- gorące.
basmati z kurczakiem i marchewką aaaledobre.blogspot.com
korzenny kurczak z marchewka i basmati aaaledobre.blogspot.com
korzenny kurczak z marchewka i basmati aaaledobre.blogspot.com

Smacznego! ;-)