listopada 27, 2012

Gulasz jesienny

(z marchewką i tymiankiem)
gulasz z marchewka aaaledobre.blogspot.com
 Nie wyobrażam sobie jesieni bez treściwej, rozgrzewającej zupy bądź gulaszu. Oprócz tego, że gulasz jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które przygotowują obiad na kilka dni, to jest daniem gęstym, aromatycznym i wymaga tylko kawałka pysznego chleba. No...przydałby się też kieliszek czerwonego wina ;-)

Składniki:
1 kg chudej karkówki bądź dobrego gatunku wołowiny
-4 dorodne cebule
-po 2 łyżki słodkiej i ostrej papryki
-suszony tymianek
- 4 ząbki czosnku
-1 puszka pomidorów pelati
-sól, pieprz
-tłuszcz do smażenia 

Mięso pokrój w dość dużą kostkę, odrzucając fragmenty przerośnięte tłuszczem. Oprósz mięso solą i obsmaż je na rozgrzanym smalcu lub oleju. Przełóż do żeliwnej brytfanny.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę i ułóż na mięsie. Zalej pomidorami, posyp solidnie tymiankiem, papryką, pieprzem. Dolej wrzącej wody aby mięso było zakryte. Delikatnie zamieszaj i piecz pod przykryciem około 1 godziny w 200 stopniach C.

gulasz wieprzowy
 Smacznego ;-)

listopada 24, 2012

Biszkopt, budyń, czekolada

 
 Ciasto najprostsze, najpyszniejsze. Lekki biszkopt posmarowany nutellą, przykryty budyniem a całość obsypana wiórkami kokosowymi. Niezbyt słodkie, bardzo delikatne i kremowe.
 Jeśli masz ochotę, ułóż na budyniu dowolne owoce, bądź biszkopt posmaruj ulubioną konfiturą!

Składniki:
-6 jajek
-1 szklanka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mały słoiczek nutelli bądź ulubionej konfitury
-2 szklanki mleka
-2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
-100 g masła
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-wiórki kokosowe
-60 g gorzkiej czekolady
-60 g masła

Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i pojedynczo żółtka. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blat biszkoptowy piec około 30 minut bez termoobiegu, w temperaturze 180 stopni C.
Po wystudzeniu przekroić ciasto wzdłuż na 2 blaty ( jeden blat może być nieco cieńszy).

Budynie ugotować na 2 szklankach mleka (jest to 1/2 zawartości sugerowanej na opakowaniu), dokładnie wystudzić po czym zmiksować całkowicie zimny budyń z miękkim masłem.

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wmieszać 60 g masła. Lekko przestudzić.

Biszkopt posmarować nutellą, wyłożyć krem budyniowy i przykryć ciasto drugim biszkoptem.
Górę ciasta pokryć dokładnie polewą czekoladową i obsypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego ;-)



listopada 18, 2012

Wołowina po burgundzku

(Boeuf Bourguignon)


 Niepozorny gulasz wołowy na modłę francuską- absolutna klasyka, którą trzeba przygotować! I choć danie jest bardzo czasochłonne to zapewniam Was, że opłaca się poświęcić na to każdą godzinę, a wykonanie zaskakuje swoją prostotą. Smak, którego nie jestem w stanie dokładnie opisać, łączy w sobie aromat wytrawnego, czerwonego wina, słodkiej marchewki,  świeżych ziół i grzybów. Warto zainwestować w dobry gatunek wołowiny, aby rozkoszować się mięciutkimi kęsami mięsa i aksamitnego, winnego sosu.

Składniki:
-1.5 kg mięsa wołowego dobrego gatunku (polecam antrykot)
-20 dag surowego, podwędzonego boczku
-około 3 łyżek mąki pszennej 
-2 gałązki świeżego rozmarynu
-2 gałązki świeżego tymianku
-2 gałązki liści selera
-3 dorodne marchewki
-3 podgrzybki świeże lub suszone
-1 puszka pomidorów
-250 ml bulionu warzywnego
-około 500 ml czerwonego wina wytrawnego (ja użyłam francuskiego Cuvee Prestige)
-3 cebulki szalotki
-3 ząbki czosnku
-ziele angielski, sól, pieprz w ziarenkach, kilka listków laurowych
-kawałek masła

Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić na suchej patelni- wyłożyć nim dno dużego garnka z grubym dnem, w którym potrawa będzie się później dusiła około 3.5 godziny.

Mięso należy pokroić w większą kostkę i obsmażyć na odrobinie masła, dokładnie ze wszystkich stron. Około 1/4 ilości mięsnych kostek obtoczyć w mące i również usmażyć.
Podsmażone mięso przełożyć do garnka.

Marchewkę pokroić w grubsze plasterki, cebulki w piórka, grzyby w paseczki (jeśli grzyby są suszone nie gotować ich wcześniej-po prostu wrzucić na patelnię) a czosnek przecisnąć przez praskę - wszystko razem poddusić na rozgrzanym maśle i przełożyć na mięso, a na mięso wyłożyć pomidory z puszki.

Wywar warzywny wymieszać z winem i zalać nim mięso i warzywa tak, aby były zupełnie zakryte. W zależności od jakości mięsa może się ono gotować dłużej a wtedy okazać się może, że potrzebujemy więcej wina- zatem zachowajmy pozostałą część butelki na ewentualne podlewanie gulaszu ;-)

Gałązki ziół związać bawełnianą nitką i położyć na wierzchu - zakryć pokrywą i dusić na wolnym ogniu około 3.5-4 godzin, aż mięso całkowicie zmięknie a sos zagęści się.
Od czasu do czasu zamieszać.

Wybornie smakuje z kawałkiem bagietki i kieliszkiem wina.

Smacznego ;-)

Cynamonki (wersja szybka)

(szybkie bułeczki z cynamonem)

 Kiedy zobaczyłam je na blogu Doroty po raz pierwszy, wiedziałam, że pokocham ich smak i że będą częstym smakołykiem do kawy w moim domu. Tak też się stało, ale w tym przepisie prezentuję wersję szybką i uproszczoną, na bazie gotowego ciasta drożdżowego, które jest w stałym asortymencie Lidla.
 Przed zakończeniem pieczenia obsypałam je cukrem kryształowym, a po wystudzeniu oblałam lukrem. Pysznie smakują nawet po odgrzaniu w kuchence mikrofalowej ;-)

Składniki:

-1 opakowanie drożdżowego ciasta (u mnie ciasto z Lidla)
-2 łyżki masła dobrego gatunku (polecam masło garwolińskie)
-2 łyżeczki cynamonu
-2 łyżki cukru muscovado
-2 łyżki cukru pudru
-1 jajko

Masło, cynamon i cukier brązowy wymieszać i posmarować równomiernie ciasto drożdżowe (w tym momencie polecam też obsypać ciasto rodzynkami albo orzechami), po czym zawinąć je wzdłuż dłuższego boku w rulon. Pokroić delikatnie na kawałki o grubości około 1.5 cm i rozłożyć na papierze do pieczenia, zachowując odstępy, bo bułeczki sporo urosną.
Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Pod koniec pieczenia posmarować bułeczki rozkłóconym jajkiem, obsypać cukrem kryształowym i podpiec jeszcze około 3-5 minut.
Po wystudzeniu polukrować bułeczki wymieszanym cukrem pudrem z kilkoma kroplami wody lub soku cytrynowego.
Smacznego ;-)

listopada 15, 2012

Kurczak z grzybami i tymiankiem

(podany z kaszą gryczaną)
kurczak z grzybami i tymiankiem aaaledobre.blogspot.com
 Wciąż uczę się jeść kaszę gryczaną. Długo jej nie lubiłam a jej smak kojarzył mi się z mdłymi, rozpaćkanymi obiadkami, serwowanymi dzieciom w szkołach czy internatach. Nie smakowała mi ani z sosem, ani z grzybami, czy z mięsem. Jednak odkąd sama gotuję, coraz częściej występuje w mojej kuchni. Nie trzeba przypominać, że kasza gryczana jest niesamowicie zdrowa, odżywcza i powinniśmy jeść kaszę często, zastępując nią ziemniaki i makarony.
 Dziś kasza z kurczakiem oraz pieczarkami, odrobiną grzybów leśnych i tymiankiem. Pysznie smakuje z ciepłymi, ucieranymi buraczkami lub z ogórkiem konserwowym.

Składniki na 4 porcje:

-2 torebki kaszy gryczanej
-1 podwójna pierś z kurczaka
-1 dorodna cebula
-tymianek suszony i świeży
-10-12 sztuk sporych pieczarek
- garść suszonych grzybów (u mnie borowiki)
-sól, pieprz
-odrobina oleju

Kaszę gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Grzyby suszone gotujemy chwilę, aż do całkowitego zmięknięcia (wodę w których gotowały się grzyby dolewamy później na patelnię z mięsem).
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w grubsze plasterki, mięso w większe kawałki i całość smażymy. Pod koniec duszenia wlewamy wywar z suszonych grzybów, odparowujemy całość przez chwilę i dodajemy świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek oraz sól.
Jeśli jest taka możliwość, polecam wmieszać do mięsa z grzybami  odrobinę świeżego tymianku.
kurczak z grzybami i tymiankiem aaaledobre.blogspot.com
 Smacznego ;-)




listopada 14, 2012

Jabłka w cieście waniliowo-różanym


   Krążki jabłek smażone w delikatnym, drożdżowym cieście waniliowym z wodą różaną, są idealne na obiad bądź do podgryzania przez cały dzień, na ciepło bądź zimno. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego polecam oprószyć je cukrem pudrem.
 Wodę różaną nabyłam w sklepie z arabską żywnością. Sprawdza się idealnie do nasączania biszkoptów z dodatkiem bitej śmietany, jako dodatek aromatyzujący do kremów, ciast ucieranych, zimnych koktajli, oranżad jak i...do prasowania! ;-)
 Placuszki są bardzo delikatne, nie chłoną mocno tłuszczu i smakiem przypominają pączki- są naprawdę pyszne! Polecam!

Składniki na około 10 sztuk:
-3 jabłka
-300 g mąki pszennej
-1 jajo
-2 łyżeczki cukru
-3 łyżki wody różanej
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie aromatu!)
-1/4 szklanki mleka
-1 opakowanie drożdży instant
-cukier puder do oprószenia
-olej do smażenia

Jabłka należy obrać i pokroić na grubsze plastry, po czym wyciąć ze środka gniazdka nasienne.

Jajko dokładnie roztrzepać z cukrem, do uzyskania lekkiej pianki. Dolać wodę różaną, ekstrakt waniliowy, mleko i dosypać drożdże i mąkę. Całość wymieszać przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, aby utrzymało się na owocach.
Krążki jabłek maczać w cieście, smażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym odsączać jego nadmiar na ręczniku papierowym.

Podawać oprószone cukrem pudrem.

 Smacznego! ;-)





listopada 13, 2012

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem

(z dodatkiem pieczarek)

 Nie jestem fanką kaszy, ale w tym wydaniu ją po prostu uwielbiam. A kaszę gryczaną jeść się powinno, bo wśród wszelkich rodzajów kasz, ta zawiera najwięcej białka o wysokiej wartości odżywczej, związki mineralne wapnia, żelaza i magnezu jak i witaminę B1 czy PP.
 Bez zbędnych słów, przedstawiam przepis na pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem. Dziś z dodatkiem pieczarek. Przyjaciele i "znajomi Królika" je uwielbiają! :)

Składniki:
-500 g mąki pszennej (polecam Lubellę do pierogów)
-1 jajo
-1.5 szklanki ciepłej wody
-około 10 pieczarek
-2 dorodne cebule
-około 30 g chudego boczku pokrojonego w drobną kostkę
-szczypta soli
-odrobina oleju do gotowania pierogów
-2 torebki kaszy gryczanej
-natka pietruszki

Kaszę gryczaną ugotować według wskazań na opakowaniu.
Boczek wytopić na suchej patelni. Odlać nadmiar wytworzonego tłuszczu, dosypać drobno posiekaną cebulę i pieczarki- usmażyć. Połączyć z kaszą, posolić i dokładnie wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Jajko i wodę rozkłócić ze sobą aż do uzyskania lekkiej pianki. Dosypać mąkę i zamieszać wszystko widelcem bądź trzepaczką. Kiedy ciasto zacznie gęstnieć podsypać jeszcze odrobinę mąki i zagnieść.
Dzięki dokładnemu rozmieszaniu jajka z wodą, ciasto zagnieciemy bardzo szybko, ponadto będzie ono gładkie i miękkie zachowując swoją elastyczność.

Ciasto rozwałkować na około 3 mm grubości. Wykrawać kółeczka o dowolnej wielkości, nakładać farsz i zaklejać w dowolny wzór.
Pierogi gotować we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.

Najlepiej smakują z pierwszego gotowania bądź odsmażane na maśle.





listopada 06, 2012

Pizza z patelni

(z mozarellą, szynką i rukolą)
pizza bez pieczenia aaaledobre.blogspot.com
 Od dość dawna już doskwiera mi zepsuty piekarnik i każdego dnia poszukuję alternatywnego sposobu przyrządzenia czegoś pysznego. Podczas przeszukiwań czeluści internetu, zupełnie przypadkiem trafiłam na pizzę z patelni, która zawładnęła moimi kubkami smakowymi, trafiając w wyobrażenia na temat domowej, gorącej pizzy, przyrządzanej od podstaw samodzielnie, w takim smaku jaki kochamy najbardziej. Z pomocą i tym niesamowicie wygodnym rozwiązaniem przyszła mi autorka "Smakocie i Łakołyki". Pizzę przyrządziłam już trzykrotnie. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu a przede wszystkim zajęło mi to na prawdę niewiele czasu. Bardzo podoba mi się fakt, że jest to pizza "jednoosobowa", a jej kształt i rozmiar zależy od tego, na jakiej patelni ją usmażymy. Przedstawiam pizzę z domowym sosem pomidorowym, mozarellą, szynką i cebulą - nie pieczoną, a smażoną na patelni.
Szczerze polecam!

Składniki na 2 pizze o średnicy około 25 cm:
- 2 szklanki mąki pszennej typu 550
-1 opakowanie drożdży instant (1 opakowanie zawiera 7 g)
-około 1 szklanki ciepłej wody
-2 kule mozarelli w zalewie
-ulubiona szynka (polecam prosciutto)
-2 dorodne cebule cukrowe
-1 niewielka cebula czerwona
-około 500 ml przetartych pomidorów (lub 500 ml passaty pomidorowej)
-oregano suszone
-2 ząbki czosnku
-sól morska, świeży pieprz kolorowy
-odrobina oliwy z oliwek
-świeża rukola

Cebulę cukrową i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek- kiedy zmięknie zalewamy cebulę przetartymi pomidorami i dusimy pod przykryciem. Solimy, pieprzymy, dosypujemy oregano, ewentualnie dosładzamy jedną łyżeczką cukru i całość blendujemy na gładką masę. Sos powinien być raczej gęsty (jeśli okaże się, że jest zbyt płynny należy go jeszcze chwilę odparować na patelni).
Cebulę czerwoną kroimy w krążki- będziemy ją układać na usmażonym już placku.

Drożdże, mąkę i wodę łączymy do uzyskania gładkiego ciasta o lepkiej konsystencji i odstawiamy na około 50 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
(Jeśli okaże się, że ciasta wyszło nam za dużo, spokojnie możemy je przechować w lodówce w szczelnym ale luźnym woreczku- luźnym, bo ciasto drożdżowe przechowywane w chłodzie również wyrasta. Zdziwił mnie widok otwartej rano lodówki, z której moje ciasto drożdżowe chciało się niemalże wydostać! Zostawcie więc dla ciasta nieco miejsca, inaczej woreczek może zostać hmm...rozerwany ;- )

Ciasto po wyrośnięciu powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.
Teraz wybieramy z miski odpowiednią porcję ciasta, zależnie od tego czy chcemy zjeść pizzę na grubszym, czy cieńszym spodzie, oprószamy je mąką, chwilę wyrabiamy i formujemy placek o średnicy zbliżonej do rozmiaru naszej patelni. Polecam posmarować placek z jednej strony oliwą z oliwek, dzięki czemu ciasto nie przypali nam się i nabierze chrupkości.
Smażymy placek najpierw z jednej a potem drugiej strony do uzyskania złotego koloru.
Nakładamy na ciasto sos pomidorowy, układamy porwaną na kawałki szynkę, mozarellę oraz krążki czerwonej cebuli. Oprószamy oregano. Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy pizzę do momentu roztopienia się sera.
Na gotowej pizzy układamy garść świeżych listków rukoli. Podajemy jeszcze gorącą.
pizza z mozarella i rukola bez pieczenia aaaledobre.blogspot.com
no oven pizza aaaledobre.blogspot.com

pizza z patelni aaaledobre.blogspot.com
pizza bez pieczenia aaaledobre.blogspot.com
Smacznego ;-)




listopada 01, 2012

Babka ziemniaczana

(po mazursku)
babka ziemniaczana aaaledobre.blogspot.com
 Przepis na to tradycyjne, mazurskie danie jest w moim domu od kiedy tylko pamiętam. Za każdym razem, kiedy ją piekę, moja mama opowiada mi jak to ona nauczyła się ją robić od swojej mamy, a ta z kolei od prababci...;-)
Danie jest banalnie proste: ziemniaki wymieszane z cebulą, przyprawami i kiełbasą, zapieczone w keksówce. Dla miłośników placków ziemniaczanych, baba okaże się być kolejnym, wielkim odkryciem kartofla. Dla tych, którzy zapiekanych ziemniaków nie lubią- okaże się być wielkim rozczarowaniem.
Babkę ziemniaczaną się kocha i pamięta doskonale jej smak, bądź omija ją szerokim łukiem.
Podaję przepis na 2 keksówki.
Sami spróbujcie ;-)

Składniki:
-2 kg ziemniaków (mączystych)
-1/2kg wędzonego boczku
-3 dorodne cebule
-kawałek kiełbasy (ulubionej)
- odrobina oleju (do wysmarowania keksówek)
-sól, świeżo mielony pieprz,majeranek

Ziemniaki oczyszczamy i tarkujemy na drobnych oczkach.
Kiełbasę kroimy drobno i podsmażamy z posiekaną cebulą.
Boczek kroimy w cienkie plastry.

Masę ziemniaczaną mieszamy z kiełbasą i cebulą. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
Na dnie keksówki układamy plastry boczku, wykładamy masę ziemniaczaną. Górę babki obkładamy boczkiem.
Babkę ziemniaczaną pieczemy około 60 minut, do całkowitego zrumienienia się jej powierzchni.
Podajemy zaraz po upieczeniu. Dobrze smakuje z ogórkiem kiszonym lub odrobiną kwaśnej śmietany.
babka ziemniaczana aaaledobre.blogspot.com

babka ziemniaczana aaaledobre.blogspot.com
Smacznego;-)