grudnia 28, 2012

Kruche babeczki z kremem kakaowym

aaaledobre.blogspot.com
Przepis na te kruche ciasteczka jest dziecinnie prosty i bazuje na podstawowej recepturze Bożonarodzeniowych ciastek angielskich. Nigella Lawson aromatyzuje ciasto sokiem z pomarańczy i piecze je z nadzieniem mince pies- ja, po świętach,  prezentuję wersję z kremem czekoladowym i kolorową posypką.
Babeczki są bardzo lekkie, kruche i pięknie pachną wanilią. Warto użyć do nich dobrego gatunku masła - ja dodałam podwójną porcję, rezygnując jednocześnie z zalecanego przez Nigellę smalcu.

Składniki na około 25 babeczek:
-250 g mąki pszennej
-170 g masła dobrego gatunku (polecam masło garwolińskie lub Łaciate 82%)
-szczypta soli
-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-5-6 łyżek cukru kryształowego
-3 łyżki kakao
-4-5 łyżek mleka w proszku
-kolorowe posypki, zdobienia do ciastek

Mąkę, 120 g masła, szczyptę soli, ekstrakt z wanilii- zagnieść na gładką masę, uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

50 g masła roztopić z cukrem kryształowym i stopniowo dodawać kakao i mleko w proszku. Mieszać intensywnie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Jeśli krem jest zbyt rzadki- dosypać mleka w proszku, jeśli zbyt gęsty -dolać 1-2 łyżki mleka.

Foremki do babeczek należy wysmarować masłem i wyłożyć je kruchym ciastem dociskając w żłobieniach, po czym zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut bez termoobiegu.

Kiedy babeczki ostygną, udekoruj je tak jak lubisz (np za pomocą rękawa cukierniczego) bądź po prostu nałóż do nich łyżką kremu kakaowego i obsyp je kolorowymi wiórkami.
Oprósz cukrem pudrem.
aaaledobre.blogspot.com

Smacznego!

grudnia 26, 2012

Kaczka pieczona z jabłkami


Kaczka w większości polskich domów serwowana jest "od wielkiego święta", a tymczasem to takie łatwe w przyrządzeniu, pyszne mięso. W przypadku zakupu całej tuszki kaczej jej cena nie jest dużo wyższa od cen kurczaka. Mięso pysznie smakuje, kiedy nadziejemy je kwaśnymi jabłkami, wątróbką  czy ziołami i podamy z modrą kapustą.
Serdecznie polecam!

Składniki:
-1 tuszka kaczki (polecam tu Lidla, który proponuje wysokiej jakości, dokładnie oczyszczone mięso)
-4-5 kwaśnych jabłek
-majeranek
-sól, pieprz
-4-5 ząbków czosnku
-3-4 łyżki masła dobrego gatunku
-bawełniana nić, wykałaczki

Sprawioną tuszkę należy dokładnie umyć (na zewnątrz jak i w środku) i wysuszyć np. ręcznikiem papierowym po czym wysmarować dokładnie rozdrobnionym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Tak przyprawioną kaczkę polecam umieścić w żeliwnej brytfannie i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Jabłka umyć, osuszyć,usunąć gniazdka nasienne, podzielić na ćwiartki i umieścić w środku kaczki.
Kaczkę trzeba dokładnie zaszyć bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami. Mięso należy wysmarować lekko roztopionym masłem i piec w zamkniętym naczyniu przez 1.5 godziny bądź nieco dłużej, w temperaturze 200 stopni C. Jeśli pod koniec pieczenia uchylisz pokrywę, mięso ładnie się zrumieni.
Jeśli pieczesz kaczkę bez przykrycia, zaglądaj często do piekarnika i oblewaj mięso powstałym, własnym sosem.
kaczka pieczona aaaledobre.blogspot.com
Smacznego!

grudnia 23, 2012

Bożonarodzeniowa strucla makowa


Makowiec jadam tylko i wyłącznie w trakcie Świąt Bożego Narodzenia. Ten jest naprawdę wyjątkowy. Niesamowicie łatwy w przygotowaniu i po prostu pyszny. Ciasto jest wilgotne i przepięknie pachnie pomarańczą. Jego przygotowanie zajmuje niecałe 2 godziny.
Jest to absolutny hit wśród ciast Bożonarodzeniowych w moim domu. Szczerze polecam!

Składniki na 2 strucle:
-3 szklanki mąki pszennej (polecam Lubellę do ciast drożdżowych)
-2 jajka
-1/2 szklanki cukru kryształowego
-20 g drożdży świeżych, np Babuni lub 10g drożdży suszonych
-1/4 szklanki wody
-1/4 szklanki mleka 3.2%
-100 g masła dobrego gatunku
-1 budyń waniliowy
-2 łyżki ekstraktu z wanilii bądź aromatu rumowego
-masa makowa (u mnie gotowa)
-kandyzowana skórka pomarańczowa +ulubione bakalie
-odrobina soku wyciśniętego z pomarańczy
-cukier puder do przygotowania lukru

Mleko, wodę,cukier, masło, ekstrakt z wanilii podgrzać aż do rozpuszczenia masła. Mąkę wymieszać z rozdrobnionymi drożdżami i powoli wlewać ciepłe składniki. Lekko wyrobić i wbić jajka po czym wyrobić bardzo dokładnie. (Ciasto będzie wydawało się dość ścisłym, ale miej cierpliwość- wyrobi się na bardzo gładkie i sprężyste)
Uformować w kulę, lekko oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając naczynie ściereczką.
W tym czasie masę makową (u mnie gotowa, z puszki) doprawić ulubionymi bakaliami i posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową. Wkropić nieco soku z pomarańczy i wmieszać proszek budyniowy (zagęszcza on masę i sprawia, że nie wypływa z ciasta w trakcie pieczenia)

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części - rozwałkować na prostokąt o szerokości keksówki, w której będziemy struclę piec i rozsmarować na niej masę makową. Zwinąć w rulon i umieścić w keksówce brzegiem do dołu. Podobnie postąpić z drugą porcją ciasta.
Odstawić keksówki do ponownego wyrośnięcia ciasta i naciąć środek ciasta, od jego początku do końca, niezbyt głęboko (na około 1.5 cm) tworząc niewielki rowek.
Kiedy ciasta wyrosną, należy posmarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Kiedy strucle wystygną, udekoruj je dowolnie-polecam oblać lukrem i obsypać skórką pomarańczową.

Smacznego!

grudnia 22, 2012

Piernik z pomarańczą

(na ostatnią chwilę)
piernik pomaranczowy na szybko aaaledobre.blogspot.com
 Piernik jest ekspresowy, z powodzeniem można upiec go 2 godziny przed podaniem. Ciasto nie leżakuje, nie dojrzewa a po upieczeniu, jeszcze ciepłe jest gotowe do zjedzenia. Oczywiście można przełożyć je ulubioną konfiturą, oblać czekoladą czy dowolnie udekorować.
Piernik jest sprężysty i aromatyczny, a w środku chrupią orzechy, skórka pomarańczowa i migdały.
Nieco zmodyfikowany przepis pochodzi z mojewypieki.com.

Składniki:
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mleka
-1/2 szklanki cukru
-1 szklanka miodu
-4 jajka
-150 g miękkiego masła dobrego gatunku
-2 łyżki przyprawy do piernika
-1 łyżka cynamonu
-1 łyżeczka kardamonu
-1 łyżka kakao
-kandyzowana skórka pomarańczowa
-migdały w płatkach
-czekolada do glazury (+ 1 łyżka masła)
-2 łyżki ekstraktu z pomarańczy
-2 łyżki otartej skórki z pomarańczy
-2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich

Masło, miód, przyprawę do piernika, razem zagotować. Do ostudzonej masy dodać kolejno cukier, jajka,  mąkę, mleko, kakao, kardamon, cynamon, ekstrakt z pomarańczy i otartą skórkę. Każdy składnik wmieszać po kolei i bardzo dokładnie.
Kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy i migdały (ewentualnie inne bakalie) wmieszać do masy.
Ciasto piec w dwóch keksówkach w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.

Po wystudzeniu ciasto oblać czekoladą roztopioną z masłem i obsypać płatkami migdałów.
szybki piernik z pomarancza aaaledobre.blogspot.com
Smacznego! :-)

grudnia 21, 2012

Sernik starodawny

(na kruchym spodzie, z bezą i rodzynkami)
old style cheesecake aaaledobre.blogspot.com
 Spośród wielu wypróbowanych serników, zachwytów nad sernikiem nowojorskim, londyńskim czy sernikami na zimno, ten zdecydowanie jest naszym ulubionym na Święta Bożego Narodzenia. Taki tradycyjny sernik na kruchym spodzie jest ciężki ale jednocześnie idealnie puszysty i kremowy. A jego waniliowy aromat sprawia, że po jednej porcji natychmiast sięgamy po kolejną ;-)
Przepis pochodzi z pożółkłych kartek z przepisami babci Friedy.

Składniki na kruchy spód:
-2 szklanki mąki pszennej
-3 żółtka (białka trafią do bezy)
-2 łyżki cukru waniliowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-250 g miękkiego masła dobrego gatunku

Składniki na masę serową:
-1 kg twarogu tłustego bądź półtłustego, dokładnie zmielonego
- 300 g drobnego cukru
-6 łyżek kaszy manny
-2 laski wanilii bądź ekstrakt waniliowy (nie aromat!)
-1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
-10 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
-1 szklanka śmietany kremówki
-250 g miękkiego masła dobrego gatunku
-rodzynki sułtanki, kandyzowana skórka pomarańczowa (lub inne, ulubione bakalie)

Składniki na kruche ciasto należy zagnieść. Formę o wymiarze 40x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i obkleić ją dokładnie ciastem. Podpiec około 15 minut w 170 stopniach C.

Masło należy utrzeć mikserem do białej, puszystej masy. Stopniowo dodawać twaróg, ciągle ucierając.
W oddzielnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i dodać do masy serowej. Wciąż ucierać, stopniowo dodając budyń, kaszę manną, ziarenka wanilii bądź ekstrakt.
Białka ubić na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę po czym delikatnie wmieszać oba składniki do masy serowej.
Rodzynki (uprzednio wymoczone we wrzątku) obtoczyć w mące i również wmieszać do masy.

Na kruchy spód wylać masę serową i piec w 180 stopniach C około 45 minut.
3 pozostałe białka utrzeć na białą pianę z dodatkiem 1/2 szklanki cukru pudru i wyłożyć na masę serową pod koniec pieczenia. Sernik z bezą zapiec jeszcze około 10 dodatkowych minut.
Na bezę można wysypać odrobinę wiórków kokosowych.
sernik starodawny aaaledobre.blogspot.com
 Smacznego! :-)

grudnia 19, 2012

Domowy cukier waniliowy

 Już nigdy nie kupię cukru waniliowego, który z prawdziwą wanilią nic wspólnego nie ma!Właściwie dopiero teraz wiem, jak intensywnie i pięknie pachnie prawdziwa laska tej przyprawy. Ja swoją wanilię przywiozłam z Turcji i utargowałam wyjątkowo mięsiste i dorodne laski :-)
Wanilia tania nie jest ale jedna pałeczka potrafi nadać aromat aż 1/2 kg cukru! Taki domowy cukier waniliowy można używać zastępując nim zwykły cukier, nawet do kawy czy herbaty, ale przede wszystkim do ciast i ciasteczek, bądź jako posypki do ozdabiania wypieków.

 Składniki:
-1 kg cukru drobnego
- 2 laski wanilii
- 2 wyparzone, dokładnie wysuszone słoiczki ze szczelną nakrętką

Cukier (najlepiej drobny, choć ja użyłam kryształowego) przesypać do słoiczków, laski wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i całość połączyć, pozostawiając w słoiczkach pocięte na mniejsze kawałki laski.
Szczelnie zakręcić, potrząsnąć kilka razy naczyniem. Po około 2 tygodniach cukier nabierze intensywnego, głębokiego aromatu wanilii.

Taki słoik cukru waniliowego domowej roboty, może być miłym prezentem świątecznym ;-)
cukier waniliowy domowy aaaledobre.blogspot.com
cukier waniliowy domowy aaaledobre.blogspot.com
Szczerze polecam!



grudnia 08, 2012

Ciastka marcepanowe

(kruche, maślane)
ciasteczka marcepanowe
 Te bardzo kruche ciasteczka marcepanowe powstały z okazji szczególnej:  finału akcji Szlachetna Paczka w Konstancinie, którą koordynuje moja koleżanka o wielkim sercu- Karolina Mazowiecka ;)

 Dzięki masie marcepanowej, którą da się bardzo łatwo formować, na ciastkach zostały wytłoczone napisy, a to za pomocą plastikowych stempelków do ozdabiania wypieków.
Są bardzo łatwe w przygotowaniu i pieką się jedynie 10 minut. Zapach jaki roztaczają w kuchni podczas wypiekania jest wręcz nie do opisania...Sami spróbujcie!
Przepis pochodzi z ulotki dodanej do stempelków.

Składniki na około 35 sztuk:
-100 g masy marcepanowej
-250 g mąki pszennej
-50 g cukru pudru
-150 g masła
-1 żółtko
-ekstrakt z migdałów

Wszystkie składniki zagnieść na gładką, spójną masę, uformować w kulę i schłodzić w lodówce około 30 minut.
Wałkować, starając się nie podsypywać mąką (ciasto będzie się lekko lepić, ale przy użyciu drewnianego wałka jest to możliwe). Wykrawać dowolne kształty o grubości nie większej niż 0.5 cm. Ozdobić dowolnym napisem bądź wzorkiem stempla.
Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym d 170 stopni C.
Ciasteczka nie wyrastają w trakcie pieczenia, można jest zatem ułożyć na blasze blisko siebie.
Smacznego! ;-)

grudnia 03, 2012

Francuskie ciastka adwentowe

(pomarańczowo-migdałowe)

 Nie trzeba się przy nich napracować a wyglądają uroczo i smakują niesamowicie. Jeśli nie próbowaliście nigdy wypieków z połączenia pomarańczy i migdałów- spróbujcie koniecznie!
Te adwentowe, francuskie ciasteczka wypełniają dom przepięknym aromatem i znikają w tempie błyskawicznym, jeszcze zanim zdążą wystygnąć :-)


Składniki na 12 ciastek:
-1 opakowanie ciasta francuskiego
-skórka otarta z pomarańczy bądź kandyzowana
-2 łyżki konfitury pomarańczowej
-2 łyżki cukru kryształowego
-migdały w płatkach
-1 łyżka mleka
-1 jajko

Ciasto francuskie rozmrozić i ogrzać do temperatury pokojowej - dzięki czemu ciasto nie będzie się kurczyło. Równomiernie rozsmarować konfiturę z pomarańczy, obsypać cukrem i otartą skórką bądź kandyzowaną. Zwinąć w rulon względem dłuższego boku.
Kroić ciastka o grubości ponad 1 cm i układać na blasze w lekkich odstępach. Lekko spłaszczyć ciastka dłonią i posmarować rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Obsypać obficie migdałami.

Piec około 20 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C.
Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)

grudnia 01, 2012

Ravioli

(z parmezanem i szpinakiem)
ravioli
 Te kwadratowe pierożki rodem z Włoch chciałam przygotować już bardzo dawno...Plan był taki, że przyjaciele i znajomi królika spotykają się na wspólnym , niedzielnym gotowaniu, dopieszczając swoje kubki smakowe i dzieląc się radami i spostrzeżeniami o kuchni włoskiej. Niestety plan nie wypalił, a ciasto i nadzienie wylądowały w zamrażarce...
 Wczoraj przypomniałam sobie o tym fakcie i już wiedziałam, że dziś zjemy domowe ravioli, oblane masełkiem i obsypane parmezanem :-)
 Robiłam je po raz pierwszy a przepis pochodzi po części z "Małej, wielkiej księgi makaronu" a po części z książki " Dwaj łakomi włosi"- i to właśnie Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo poinstruowali mnie dziś, jak poradzić sobie z przygotowaniem domowego ravioli, które w smaku nie znajdzie sobie równych, wśród pierożków dostępnych na sklepowych półkach.
Do dzieła!

Składniki:
-około 400 g mąki pszennej
-4 jaja
-1 łyżeczka soli morskiej
-4 łyżki oliwy z oliwek
-1 ząbek czosnku
-1 mała cebula
-1 łyżka rozmarynu
-1 opakowanie świeżego szpinaku
-około 300 g parmezanu bądź Grana Padano
-masło do oblania pierożków

Z mąki, jajek, soli i 2 łyżek oliwy z oliwek należy zagnieść ciasto a następnie odstawić je do lodówki na około 30 minut.

Szpinak dokładnie umyć, usunąć twardsze łodyżki i rozdrobnić go.
Cebulę, czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek, pod koniec dodać szpinak i zredukować wodę, którą puszczą listki. Przyprawić rozmarynem i dodać starkowany drobno parmezan.

Powstała masa powinna być dość gęsta, bez oddzielającej się oliwy ani wody. Polecam zblendować masę, łatwiej się z nią wtedy pracuje.
Ostatecznie farsz powinien być na tyle plastyczny, aby można było toczyć z niego kuleczki, bądź odrywać go małymi kęsami.

Teraz należy bardzo cienko rozwałkować kawałek ciasta, starając się mu nadać formę kwadratu bądź prostokąta. Jeśli potrzeba, podsypuj ciasto mąką, bądź zwilżaj dłonie wodą, aby ciasto nieco rozluźnić.
Brzegi ciasta należy obciąć, ułożyć równo kuleczki z nadzienia i przykryć drugim, cieniutkim plackiem ciasta, po czym dokładnie docisnąć je pomiędzy nadzieniem. Jeśli zbierze się w pierożkach powietrze-po prostu nakłuj to miejsce np. wykałaczką i doklej kiedy nadmiar powietrza już ujdzie.

Radełkiem wykrawaj pierożki w kształcie kwadracików bądź trójkątów- jak wolisz.
Gotuj we wrzątku z dodatkiem oliwy przez 1-2 minuty, tylko do wypłynięcia pierożków na powierzchnię.

Smakują pysznie z masłem i parmezanem, bądź świeżymi listkami kolendry czy bazylii.
aaaledobre.blgospot.com
ravioli aaaledobre.blgospot.com

ravioli aaaledobre.blgospot.com

Smacznego!