lutego 28, 2013

Spaghetti z pesto z rukoli

 Pesto jest banalnie proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i może służyć jako dodatek do makaronów jak i chrupiącego pieczywa. Wersją alternatywną dla klasycznego pesto z bazylii jest sos z rukoli. Wystarczy połączyć dosłownie garstkę zielonych listków z czosnkiem, orzechami pini, oliwą, szczyptą soli i gotowe! Proponuję wzbogacić sos odrobiną tartego parmezanu, co zdecydowanie podbije jego walory smakowe. Przepis pochodzi ze "Złotej Księgi Makaronów".

Składniki:
-400 g makaronu spaghetti lub linguine
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki orzeszków piniowych
-garść listków rukoli
-chlust oliwy z oliwek
-świeżo tarty parmezan
-sól morska

Rukolę dokładnie myjemy. Listki umieszczamy w blenderze, dodajemy orzeszki, szczyptę soli, oliwę z oliwek, czosnek i parmezan- blendujemy na gładki sos.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i gorący mieszamy z sosem pesto. Podajemy z tartym parmezanem i ewentualnie pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego! :-)




lutego 25, 2013

Zapiekane spaghetti z kurczakiem i pieczarkami

(pod beszamelem)
baked spaghetti with chicken and mushrooms
 Niewiele trzeba, aby z kilku składników powstało coś pysznego. Zapiekanki z pachnącą, chrupiącą skórką, kryjącą kluski czy ziemniaki połączone z mięsem i warzywami lubią chyba wszyscy.
Danie można dowolnie modyfikować, dodając to co lubi się najbardziej bądź zmieniać jego smak za pomocą różnorodnych ziół. Polecam!

Składniki:
-300 g makaronu spaghetti
-1 podwójna pierś z kurczaka
-100 g pieczarek
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka gałki muszkatołowej
-200 ml śmietany 18 %
-300 ml mleka
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-bazylia suszona i świeża
-sól morska, pieprz
-pomidorki koktajlowe
-oliwa z oliwek
-1 łyżka masła (polecam klarowane)
-parmezan lub Grana Padano

Makaron gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy z czosnkiem na oliwie z oliwek.Po chwili dodajemy pokrojone w paseczki mięso, doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy w grubsze plasterki i podsmażamy do odparowania wody.

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Zasmażamy chwilę i dolewamy mleko. Sos beszamelowy należy bardzo dokładnie mieszać rózgą, aby nie powstały grudki.Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy szczyptą soli (wg uznania) i gałką muszkatołową.

Żaroodporną foremkę smarujemy masłem, wykładamy makaron, cebulkę z mięsem, pieczarki. Układamy świeże listki bazylii i zalewamy sosem beszamelowym. Obsypujemy obficie tartym parmezanem, układamy pomidorki koktajlowe.
Zapiekankę pieczemy bez przykrycia, przez 25 minut w 180 stopniach C z termoobiegiem.

Proponuję podać na listkach rukoli.
 Smacznego :-)




lutego 19, 2013

Ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe
 Torcik marchewkowy powstał w tempie ekspresowym. Jest mocno wilgotny, aromatyczny, nie za słodki. Jego przygotowanie nie wymaga nawet wykorzystania miksera a jedynie miski i widelca. Przepis pochodzi od Doroty. Proporcje składników zostały przeze mnie znacznie zmniejszone.  Pysznie komponuje się z lekko słonawym serkiem mascarpone.
Polecam!

Składniki na 6 porcji:
-1 jajko
-1/4 szklanki cukru 
-1/3 szklanki mąki pszennej
-4-5 łyżek oleju rzepakowego
-1/2 szklanki tartej marchewki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki zmielonych goździków
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-szczypta ziela angielskiego
-1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
-1/4 szklanki posiekanych ananasów z puszki

Składniki na krem:
-150 g serka mascarpone +2 łyżeczki cukru pudru

Jajka roztrzepać z cukrem i olejem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Masę wylać do małej keksówki bądź tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Ciasto powinno być gotowe, kiedy pęknie (w środku pozostanie lekko wilgotne).
Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem.
Całkowicie wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i posmarować kremem, podobnie górę ciasta. Oprószyć kakao i udekorować orzechami włoskimi.
carrot cake

Smacznego :-)

lutego 08, 2013

Bułeczki z budyniem


Bułeczki drożdżowe z nadzieniem można przygotować na wiele sposobów. Dziś skusiłam się na nadzienie budyniowe. Dobrze jest przygotować budyń samodzielnie, jest delikatniejszy, bardziej kremowy i nie tak gęsty jak ten z torebki. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze słodko-słonej strony Diamant. Pyszne do kubka mleka bądź latte. Polecam!

Składniki na około 30 bułeczek:
-niecałe 400 g mąki pszennej
-kostka świeżych drożdży (100g, np. Babuni)
-300 ml ciepłego mleka
-2 łyżki masła dobrego gatunku
-1 jajko
-40 g jogurtu naturalnego (dodałam serek homogenizowany)
-1 łyżeczka cynamonu
-cukier perłowy i odrobina mleka do posmarowania bułeczek

Składniki na budyń:
-500 ml mleka
-25 g masła
-2 łyżki cukru
-50 g maki pszennej
-50 g mąki ziemniaczanej
-16 g cukru waniliowego
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-1 żółtko

 Drożdże, mleko, cukier, cynamon, jajko rozkłócić za pomocą rózgi kuchennej. Masło rozpuścić  i wraz z jogurtem i mąką dodać do rozczynu. Zagnieść na gładkie, miękkie ciasto i odstawić do napuszenia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, należy je delikatnie rozklepać dłonią na placek grubości przynajmniej 1.5 cm. Wycinać kółka - raczej mniejsze, bułeczki będą wtedy w sam raz na jeden kęs.
Ułożyć na blasze do napuszenia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, obsypać cukrem perłowym i piec około 15 minut w temperaturze około 170 stopni C.

300 ml mleka zagotować z masłem i cukrem, pozostałe mleko rozkłócić z żółtkiem, wanilią, mąką pszenna i ziemniaczaną. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i mieszać aż do zagotowania, aby nie powstały grudki. Przestudzić. Jeszcze ciepłe bułeczki nadziewać budyniem (np. za pomocą szprycy cukierniczej).
 Smacznego!


lutego 05, 2013

Pulpeciki z koperkiem

pulpety w sosie smietanowo-koperkowym
 Najbardziej znanymi są chyba szwedzkie köttbullar , które przy wizycie w IKEA sama chętnie zajadam.Pulpeciki to potrawa uniwersalna, którą dostaniemy niemal w każdym kraju. Każdy ma na nie swój pomysł, każdy lubi je jeść inaczej, np. w sosie pomidorowym, ze słodką żurawiną czy w śmietance z koperkiem. Pulpety można przygotować z dowolnego mięsa- drobiu, wołowiny, ryby a nawet na modłę wegetariańską. Ja prezentuję pulpety z szynki z dodatkiem świeżych ziół. Pysznie smakują z kaszą jęczmienną i mizerią z ogórka!

Składniki na około 20 pulpecików:
-około 500 g mięsa mielonego z szynki
-4 łyżki bułki tartej
-1 jajko
-400 ml śmietany 18%
-sól,pieprz
-zioła (u mnie świeże): tymianek, majeranek, oregano
-pęczek koperku
-1 duża cebula
-2 szklanki bulionu do gotowania pulpecików (u mnie pozostałość rosołu)
-kasza jęczmienna
-świeży ogórek

Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć.
Mięso, jajko, bułkę tartą, zioła, cebulkę dokładnie wymieszać.Przyprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować kulki dowolnej wielkości.
Pulpety gotować we wrzącym bulionie przez około 5 minut (do wypłynięcia)
Śmietankę rozrobić z kilkoma łyżkami bulionu, w którym gotowały się pulpety.Zagotować i dodać posiekany koperek. Wymieszać z pulpecikami.

Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórek obrać, pokroić w plasterki i wymieszać ze śmietanką.

aaaledobre.blogspot.com
Smacznego!:-)