kwietnia 29, 2013

Tort kokosowy z truskawkami

(z likierem i mlekiem kokosowym)

 Kokos i truskawka to para idealna. Do tortu użyłam likieru kokosowego 16%, śmietanki kokosowej i mleczka, które połączyłam z serkiem mascarpone. Smak ciężko opisać...Jest to obowiązkowe połączenie na majowe wypieki!
Przepis pochodzi z bloga Doroty.

Składniki na biszkopt:
-5 jaj
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Oddzielić białka od żółtek i ubić je na wysoką, puszystą pianę razem z cukrem. Stopniowo, po kolei dodawać żółtka i przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać lekko, piec około 30 minut, bez termoobiegu, w 180 stopniach, w formie o średnicy do 23 cm.

Składniki na krem:
-0.5 kg serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-1 puszka mleka kokosowego (puszka 400 ml, lubię firmę Blue Dragon)
-200ml likieru kokosowego (ja użyłam likieru Bali 16%)
-a ponadto wiórki kokosowe,  3 łyżki konfitury truskawkowej i kilka świeżych truskawek

Puszkę z mlekiem kokosowym należy otwierać ostrożnie- w górnej warstwie powinna zebrać się śmietanka, zaś u dołu puszki mleko. Jednak jeśli puszka nie dozna silnych wstrząsów, mleko i śmietanka nie wymieszają się.
Gęstą śmietankę umieszczamy w misie miksera i lekko ubijamy z cukrem pudrem, na końcu dodając po łyżce serek mascarpone. Dolewamy kilka łyżek likieru (w zależności od konsystencji kremu) i jeszcze raz, całość mieszamy. Krem należy schłodzić przez chwilę w lodówce.
Pozostałe mleko kokosowe wykorzystamy do nasączenia biszkoptów. Należy je wymieszać z likierem kokosowym.

Biszkopt trzeba schłodzić, a najlepiej upiec go dnia poprzedniego, dzięki czemu nie będziemy mieć kłopotów z przekrojeniem ciasta.
Ja swój biszkopt przekroiłam na 3 części.

Pierwszą część biszkoptu układamy na paterze, obficie skrapiamy blat ponczem, smarujemy go konfiturą z truskawek, smarujemy kremem. Układamy kolejny blat, skrapiamy ponczem, nakładamy krem i ostatni blat biszkoptowy.Cały tort dokładnie smarujemy kremem, nie pomijając boków.
Na końcu obficie obsypujemy tort wiórkami kokosowymi, układamy truskawki.
Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
 Smacznego!




kwietnia 16, 2013

Sernik z lemon curd


 Szybka propozycja, w sam raz na środek tygodnia.Wiosenny, orzeźwiający, słodko-kwaśny sernik, pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu masa serowa zachowała kremową konsystencję. Ciasto do przygotowania w kilkanaście minut, bez konieczności użycia miksera. Mój numer jeden wśród serników!

Składniki na masę serową:
-1 kg sera 3-krotnie mielonego
-4 łyżki cukru
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-1/2 cytryny (sok i otarta skórka)
-4 jajka

Składniki na lemon curd:
-3,5 cytryny (sok i otarta skórka)
-3 łyżki cukru
-2 jajka
-1 laska wanilii bądź łyżeczka pasty waniliowej
-1 łyżka oliwy z oliwek

Masa serowa powstaje w jednym naczyniu, dlatego najpierw należy utrzeć jajka z cukrem i wanilią na białą, puszystą masę, dodać skórkę i sok z cytryny a następnie wmieszać twaróg.I już.
Przelać do tortownicy zabezpieczonej papierem bądź folią aluminiową, do piekarnika wstawić naczynie wypełnione wodą. Piec w 200 stopniach C przez około 50 minut.

W trakcie pieczenia sernika, w ciągu 5 minut przygotujemy lemon curd.
Cukier,jajka,oliwę, sok z cytryn, otartą skórkę, ziarenka wanilii dokładnie mieszamy rózgą kuchenną, stopniowo podgrzewając. Kiedy krem zacznie bulgotać, zestawiamy go z ognia. Przelewamy przez sitko aby zatrzymać skórkę i ewentualnie źle ścięte białko.
Pod koniec pieczenia masy serowej, na jej wierzch wylewamy krem cytrynowy i zapiekamy jeszcze przez około 10 minut.
Sernik można udekorować plastrami cytryny.
Smacznego! ;-)