maja 28, 2013

Krucha tarta z rabarbarem i truskawkami

Najprostsze, kruche ciasto z rabarbarem. Tak leniwie proste jak deszcz, który nie ustępuje od tygodnia... Weź trzy składniki: mąkę, masło i cukier. Zagnieć, ułóż rabarbar i truskawki. Obsyp pozostałą kruszonką i zapiecz. Weź dobrą lekturę i nie wychodź z łóżka. Polecam!

Składniki:
-300 g mąki pszennej
-6 łyżek cukru
-100 g masła dobrego gatunku
-około 700 g rabarbaru i kilka truskawek
-łyżka mąki ziemniaczanej

Rabarbar i truskawki pokroić na drobne kawałki, zeszklić na odrobinie masła, posłodzić 3 łyżkami cukru. Wmieszać mąkę ziemniaczaną.

Mąkę pszenną, cukier i zimne masło szybko zagnieść i schłodzić przez około 15 minut.
Foremkę do tarty (z wyjmowanym dnem) o średnicy 18 cm wyłożyć ciastem, ułożyć rabarbar, obsypać pokruszoną pozostałością ciasta. Piec około 20 minut w 180 stopniach C z termoobiegiem.

Smacznego!

maja 14, 2013

Ucierane,letnie ciasto z truskawkami

 Ucierany placek z zatopionymi w cieście truskawkami powstał na poprawę humoru. Ciasto jest tak delikatne, łatwe w przygotowaniu, że pokochacie ten przepis! Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że jest to najlepsze ciasto ucierane jakie do tej pory miałam przyjemność piec. Na blogu znajdziecie również wersję ciasta ucieranego z wiśniami, ale tym razem zrezygnowałam z użycia mąki ziemniaczanej i wyszło to na dobre, bo ciasto jest jeszcze delikatniejsze. Gorąco polecam!

Składniki:
-200 g mąki pszennej
-4 jaja
-0.5 szklanki cukru
-150 g masła dobrej jakości (polecam moje ulubione masło garwolińskie)
-szczypta soli
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
-0.5 kg  świeżych, odszypułkowanych truskawek

Masło z cukrem ucieramy do uzyskania białej, puszystej piany. Dodajemy po kolei jajka, wciąż miksując. Wsypujemy suche składniki, uprzednio przesiane przez sito.
Ciasto wykładamy na blachę, układamy odszypułkowane truskawki, obsypujemy cukrem perlistym.
Ciasto należy piec około 30 minut w 180 stopniach C.
Polecam!


maja 08, 2013

Kopiec kreta


 Najprostsze ciasto bez pieczenia, którego wykonanie zajmie Wam około 30 minut. Połączenie ciastek oreo z bitą śmietaną, twarożkiem i skropione cytryną banany dają smak tak delikatny, że kęsy ciasta niemalże rozpływają się w ustach...Serdecznie polecam!
(Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com)

Składniki na ciasto o średnicy 23 cm:
-2 duże opakowania ciastek Oreo
-1 łyżka miękkiego masła
-250 ml śmietany 30%
-250 g serka mascarpone
-250 g twarogu (użyłam twarogu typu włoskiego)
-6 kostek gorzkiej czekolady
-5 bananów
-sok z cytryny
-1 łyżka cukru pudru

Spód:
Jedno opakowanie ciastek oreo kruszymy za pomocą blendera (bądź rozgniatamy w woreczku strunowym), łączymy z masłem i wysypujemy na dno tortownicy, wygniatając cienki spód.
Na spodzie układamy banany (w całości, bądź pokrojone w plasterki) i skrapiamy je sokiem z cytryny. Chłodzimy przez chwilę w lodówce.

Kremówkę z dodatkiem cukru pudru ubijamy na puszysty, sztywny krem.Dodajemy po łyżce serka mascarpone, twarożku oraz startą czekoladę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Masę wykładamy na banany, formując 'kopiec'.

Pozostałe ciastka rozdzielamy, zdejmujemy z nich biały krem i kruszymy za pomocą blendera na drobny 'piasek'. Obsypujemy kremowy 'kopiec' i chłodzimy przez chwilę w lodówce.

Smacznego!