lipca 23, 2013

Jagodzianki z kremowym serkiem

 Nastał lipiec-czas jagód, a bez jagodowych bułeczek na drożdżach lata by przecież nie było!Nacieszmy się tymi wspaniałymi owocami do woli, gdyż są istną bombą witaminową dla naszego zdrowia. Zbawiennie wpływają na nasz wzrok, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne a spożywać je możemy w tak wielu formach, że każdy się  na coś zdecyduje. Dziś serdecznie polecam pomysł na puszyste bułeczki, nadziewane serkiem i świeżymi jagodami. A tu można znaleźć te same bułeczki ale w wersji z malinami.
Do dzieła, póki są jagody!

Składniki na 8 bułeczek:
-300 g mąki pszennej
-2 łyżeczki drożdży suszonych bądź 40 g drożdży świeżych
-50 g masła dobrego gatunku (min. 80% tłuszczu)
-jedna szklanka ciepłego mleka
-3 łyżki cukru
-około 200 g serka kremowego (użyłam twarogu garwolińskiego)
-około 200 g świeżych jagód (ewentualnie mrożonych)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę, drożdże, 2 łyżki cukru, masło, wanilię zalać lekko podgrzanym mlekiem i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do napuszenia na około 30 minut.
Twarożek wymieszać z łyżką cukru.

Napuszone ciasto jeszcze raz lekko zagnieść i uformować palcami prostokąt mniej więcej o długości 20 cm i szerokości 10-15 cm. Niech ciasto nie będzie zbyt cienkie.
Placek posmarować twarożkiem, obsypać jagodami. Zawinąć względem dłuższego boku, rulon ułożyć na łączeniu i pokroić ostrym nożem na 8 kawałków (lub więcej)
Na wyłożonej papierem blasze lub keksówce układać zawijasy obok siebie, zachowując lekki odstęp. Bułeczki w trakcie pieczenia powinny "przytulić się" do siebie. Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem.
Jeszcze ciepłe bułeczki można polukrować bądź oprószyć cukrem pudrem.
 Smacznego!

lipca 17, 2013

Biszkopt z budyniem, śmietanką i jagodami

  Od kiedy uwielbiam gotować, spędzanie czasu w kuchni traktuję jak swoistą terapię albo nagrodę przy małych sukcesach i życiowych powodzeniach. To ciasto jest dziś moją nagrodą! Być może i Wy chcielibyście nagrodzić za coś siebie samego bądź kogoś Wam bliskiego? Myślę, że lekki biszkopt z budyniem, bitą śmietaną i jagodami będzie doskonałym, letnim  prezentem!

Składniki na cienki biszkopt:
-2 jajka
-2 łyżki cukru pudru
-2 łyżki mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na budyń:
-400 ml mleka pełnotłustego
-3 łyżki cukru
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (bądź kokosowego)
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-2 białka ubite na sztywną pianę

Oprócz tego:
-250 ml śmietanki kremówki (użyłam 30%)
-1 łyżka cukru pudru
-20 dag świeżych jagód

Białko z cukrem pudrem ubić na wysoką, puszystą pianę, dodać żółtko. Mąkę pszenną, ziemniaczaną przesiać przez sito-dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (tylko do połączenia składników).
Piec w foremce o średnicy nie większej niż 20 cm, około 15 minut w 170 stopniach C.

Wszystkie składniki na budyń (oprócz białek) wymieszać trzepaczką i ugotować do zgęstnienia, wciąż mieszając (budyń lubi się przypalać). Białka ubić na sztywną pianę i kiedy już zacznie gęstnieć dodać do budyniu. Lekko wymieszać i wylać gorący na jeszcze ciepły biszkopt.
Przestudzić na kratce.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i udekorować warstwę budyniową. Ułożyć jagody (które ja dodałam również do środka ciasta, układając je na gorącym budyniu).
Smacznego!


lipca 04, 2013

Porzeczkowy sernik bez pieczenia


 Porzeczkowy sezon dopiero przed nami, ale już dziś nie wytrzymałam i musiałam zerwać z krzaczków pierwsze dojrzałe owoce. Granatowo-fioletowe kulki przetarłam przez sitko, dodając cukru i wanilii, połączyłam z kremowym twarożkiem i pomyślałam...co dalej?
Sernik z porzeczkową warstwą jest pyszny. Nie zaryzykuję zbyt wiele stwierdzeniem, że ten kremowy deser posmakuje  nawet tym, którzy za porzeczkami nie przepadają. Koniecznie wypróbuj tego lata! Zmodyfikowany przepis pochodzi z www.mojewypieki.com

Składniki:
-około 10 sztuk biszkoptów okrągłych (do wyłożenia dna foremki)
-500 g twarogu (potrójnie zmielonego)
-250 g serka mascarpone
-200 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
-1 szklanka czarnych porzeczek
-4 czubate łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-2 czubate łyżki żelatyny
-1/2 opakowania galaretki z ciemnych owoców

Foremkę wyłożyć biszkoptami.
Żelatynę zalać małą ilością wrzącej wody, dokładnie wymieszać, przestudzić.
Śmietankę kremówkę ubić z łyżką cukru pudru.
Twaróg, serek mascarpone, 2 łyżki cukru pudru zmiksować. Na końcu wmieszać ubitą śmietanę.Dodać przestudzoną żelatynę (pozostawiając około 2 łyżeczek na masę porzeczkową).
Odłożyć 1/4 masy serowej, aby zmieszać ją z porzeczkami.

Porzeczki umyć, przetrzeć przez sitko  (bądź zblendować) i wymieszać z cukrem i wanilią. Galaretkę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku i (ostudzoną!) dodać do porzeczkowego pure (wmieszać też pozostałe 2 łyżeczki żelatyny). Dodać masę twarogową i połączyć do jednolitego koloru.

Masy serowej jak i porzeczek należy spróbować-być może uznasz, że masy należy dosłodzić.

Na biszkopty wylać masę twarogową, odczekać kilka minut - masa powinna szybko tężeć- i wyłożyć warstwę porzeczkową. Udekorować bitą śmietanką.


Smacznego!

*pomysł pochodzi ze strony www.mojewypieki.com