grudnia 22, 2013

"Pierwsza Gwiazdka" ciasto piernikowo-czekoladowe z kawałkami pomarańczy

 Przepis jest bardzo skromny i bardzo łatwy, a efekt wprost niesamowity. Nie jest to klasyczny piernik, ale w tym wypadku zdecydowanie rezygnuję z tradycji. Czekolada i kakao sprawiają, że ciasto jest ciężkie i lepkie a przy tym dodatkowo wzmocniony jest jego korzenny smak. A jeśli obsypiecie ciasto złotym, spożywczym pyłkiem bądź barwnikiem, ciasto nabierze wyjątkowo Wigilijnego charakteru i gwarantuję, że zachwyci Waszych gości. Gorąco polecam!

Składniki: (na papierową foremkę gwiazdkę o średnicy 20 cm)
-150 g masła 82%
-100 g ciemnego cukru trzcinowego
-2 łyżki cukru waniliowego
-2 czubate łyżki miodu
-1 obrana i pokrojona na drobne kawałeczki pomarańcza
-200 ml mleka
-200 g mąki pszennej
-1 rozkłócone jajko
-1 łyżeczka przyprawy do piernika
-1 łyżeczka mielonych goździków
-40 g kakao
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 krople esencji pomarańczowej
-150 g czekolady w drażetkach (Lidl)
-złoty spożywczy pyłek
-złoto-srebrne kamyczki spożywcze (Lidl)
-ozdobne gwiazdki (Lidl)

Polewa:
-50 g masła 82%
-2 czubate łyżki kakao
-2 łyżki soku z pomarańczy
-2 łyżki cukru pudru

W sporym rondlu roztop masło, miód, cukier, kakao, mleko, przyprawy, dodaj pokrojoną pomarańczę i wkrop esencję pomarańczową. Kiedy mieszanka nieco przestygnie wmieszaj rozkłócone jajko i przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia.Na samym końcu dosyp czekoladowych drażetek. Dokładnie zamieszaj (tylko w jedną stronę) do połączenia się składników, wylej do foremki i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Polewa:
Masło, sok i kakao podgrzej, na końcu wmieszaj cukier puder.

Przestudź ciasto na kratce i kiedy będzie już zupełnie zimne, oblej polewą.
Niedbale obsyp złotym pyłkiem (im mniej dokładnie, tym piękniejszy efekt) a na końcu udekoruj całość garstką posypek.
Smacznego!

grudnia 10, 2013

Dipy i pasty na bazie oleju rzepakowego

 Najnowsze badania Instytutu Żywności i Żywienia wykazały, że olej rzepakowy zawiera aż 10-cio krotnie wyższą ilość kwasów Omega-3 niż jego śródziemnomorski odpowiednik w postaci oliwy z oliwek. Ostatni wspólny raport Światowej Organizacji Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i WHO, oraz raport Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podkreśla potrzebę ograniczania spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i zwiększania spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych, szczególnie chorób układu krążenia. Olej rzepakowyy jest naturalnym źródłem kwasów Omega-3 i dlatego m.in. zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca, ponadto zawiera sporo witaminy E i K. Jako tłuszcz użytku kuchennego jest bardzo trwałym, pozbawionym smaku i zapachu olejem, który powinniśmy stosować także na zimno. Poniżej prezentuję kilka pomysłów na szybkie i bardzo wartościowe pasty i dipy na bazie oleju rzepakowego. W towarzystwie chleba, sprawdzą się Wam na niewielkiej imprezie czy jako przekąska przed telewizorem.

Składniki na 4 rodzaje past:

Pasta z pieczonej papryki
-2 czerwone papryki
-2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
-szczypta soli

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut. Kiedy nieco ostygnie zdjąć skórkę, zblendować i wymieszać z olejem rzepakowym.Posolić do smaku.

Pasta z pieczonego bakłażana
-1 bakłażan
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka soku z cytryny
-szczypta soli
-2 łyżki stołowe oleju rzepakowego

Postępować dokładnie tak samo jak z papryką. Warzywa można upiec razem. Na końcu wmieszać zgnieciony czosnek.

Pasta z białej fasoli, cytryny i korniszona:
-1 puszka białej fasoli w zalewie
-1/2 cytryny oraz skórka z niej starta
-2 korniszony drobno pokrojone
-3 łyżki oleju rzepakowego

Fasolkę odcedzić, zblendować razem z olejem, wmieszać skórkę i sok z cytryny oraz korniszona.
(Fasolkę można zamienić na  ciecierzycę)

Pasta z tuńczyka i owocu granatu
-1 puszka tuńczyka w kawałkach (koniecznie w sosie własnym)
-1/4 małego,soczystego granatu
-3 łyżki oleju rzepakowego
-2 łyżki natki pietruszki lub koperku

Tuńczyka lekko rozdrobnić, zalać olejem. Posypać kuleczkami z granatu i posiekaną natką/koperkiem.

Pasty schłodzić,przełożyć do niewielkich kokilek i podawać z krakersami lub pieczywem.
Wybieraj olej rzepakowy i ciesz się zdrowiem!


(Wpis konkursowy.We wpisie wykorzystano informacje ze strony www.pokochajolejrzpakowy.pl)

grudnia 06, 2013

Szlachetne serca z marcepanu w szlachetnym celu SZLACHETNEJ PACZCE

 Kruche, maślane ciastka z marcepanem już raz pojawiły się na blogu. Po raz kolejny powstały z okazji wielkiej, ogólnopolskiej akcji niesienia pomocy przez Szlachetną Paczkę.7 i 8 grudnia to dni długo wyczekiwane przez organizatorów, wolontariuszy i darczyńców.Jutro rozpocznie się finał akcji, a kilkanaście tysięcy będących w potrzebie rodzin, zostanie obdarowana i być może znów na ich twarzach pojawi się uśmiech. Bądźmy szlachetni, pomagajmy sobie nawzajem i pamiętajmy o potrzebujących. Powtarzając słynne hasło Szlachetnej Paczki: "Zamieńmy ideały w czyn"!

Składniki na około 40 sztuk ciastek:
-100 g masy marcepanowej
-250 g mąki pszennej
-50 g cukru pudru
-150 g masła
-1 żółtko
-ekstrakt z migdałów lub wanilii
-1 tabliczka gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki zagnieść na gładką, spójną masę, uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Wałkować, starając się nie podsypywać mąką. Wykrawać dowolne kształty o grubości nie większej niż 0.5 cm. Ozdobić dowolnym napisem bądź wzorkiem stempla.
Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym d 170 stopni C.
Ciasteczka nie wyrastają w trakcie pieczenia, można jest zatem ułożyć na blasze blisko siebie.
Ostudzone ciastka dekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Smacznego! 

grudnia 03, 2013

Czekoladowo-pomarańczowe "Gwiazdki z nieba"

 Propozycja na słodkie zakończenie wigilijnej kolacji. Urocze mini-babeczki na jeden kęs, o intensywnie czekoladowym smaku, z ukrytą w środku skórką pomarańczową. Oprószone złotym pyłkiem spożywczym od Pomocników Kuchennych, który możecie nabyć w sklepie stacjonarnym na warszawskim Kole, bądź dokonując zakupów on-line. Gorąco polecam!

Składniki na 12 babeczek:
-3 duże jajka
-170 ml mleka
-2 łyżki oleju rzepakowego
-120 g cukru demerara
-80 g kakao
-150 g mąki pszennej
-1/2 łyżeczki sody
-1 łyżka ekstraktu z wanilii
-kilka kropli aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
-ozdobne gwiazdki
-złoty pyłek lub spray

Polewa czekoladowa: 1 łyżka masła, 2 łyżki kakao, odrobina wody-całość podgrzać i wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Jajka, mleko, cukier, olej, wanilię dokładnie rozmieszać, po czym dosypać wszystkie składniki suche, uprzednio przesiane przez sito. Mieszając tylko w jedną stronę, utrzeć do połączenia składników.Na końcu dodać skórkę pomarańczową.
Ciasto wylać do foremek (u mnie silikonowa forma na mini babeczki od Lidla), napełniając je tylko do połowy zawartości. Piec około 25 minut.
Wystudzić na kratce, dekorować zimną polewą czekoladową, gwiazdkami i oprószyć złotym pyłkiem.
Smacznego!:)

grudnia 02, 2013

Bożonarodzeniowy keks z bakaliami,czekoladą i pomaranczą

 Oprócz serników, pierników i makowców, ten keks zawsze pojawia się na świątecznym stole w moim domu. Pięknie pachnący pomarańczami i czekoladą, chrupiący od orzechów rodzaj krajanki, zachwyci Was swoją prostotą, i z pewnością nie oprzecie się przed sięgnięciem po jej kolejny kawałeczek!

Składniki:
-3 jajka
-150 g cukru pudru
-150 mąki pszennej
-100 orzechów włoskich
-100 g migdałów
-100 rodzynek
-100 g gorzkiej czekolady (o wysokiej zawartości kakao)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki cynamonu
-150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-1 łyżka oleju

Bakalie, skórkę pomarańczową i czekoladę posiekać.
Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiać przez sito.
Jajka ubić z cukrem pudrem, dodać mąkę i olej-wymieszać. Na końcu wmieszać bakalie, czekoladę i skórkę pomarańczową.
Wylać do foremki i piec 30 minut w 180 stopniach C.
Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!



grudnia 01, 2013

Chleb polski, najprostszy

 Osobiście nazywam go chlebem nocnym. Praca nad nim trwa zaledwie chwilę, ale koniecznie musi wystygnąć przed pokrojeniem.Kiedy w kuchni już nikt z domowników się nie krząta, rozpoczynam magiczną procedurę wypieku domowego chleba na nadchodzący poranek. Ten, wyjątkowo łatwy przepis, ma Was zachęcić i przekonać do upieczenia swojego, być może, pierwszego bochenka chleba. Potrzebujecie trzech głównych składników: mąki pszennej, drożdży i wody, aby niewielkim nakładem pracy rąk, wyczarować przepyszny, polski chleb, jaki wielu z nas pamięta z dzieciństwa.

Składniki na 2 małe bochenki:
-500 g mąki pszennej
-15g świeżych drożdży lub 7g drożdży suszonych 
-170 ml ciepłej wody
-2 łyżeczki soli

Drożdże zalać wodą, dosypać około 200 g mąki, dokładnie rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut do wyrośnięcia (na powierzchni mieszanki bardzo szybko pojawią się pękające pęcherzyki powietrza, a całość podwoi swoją objętość).

Do wyrośniętych drożdży wsypać pozostałą mąkę i sól. Zagniatać 3-4 minuty do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby podsypać nieco mąki bądź dolać ciepłej wody.
Ciasto rozpłaszczyć i składać jego brzegi do środka, powtarzając tę czynność kilkakrotnie. Na końcu podzielić je na 2 części i uformować dwa niewielkie bochenki, które do foremek należy układać łączeniem do dołu.Odstawić na chwilę do napuszenia, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C, na dno piekarnika wstawiając żaroodporne naczynie wypełnione wodą (dzięki czemu skórka chleba będzie bardzo chrupiąca). Przed pieczeniem chlebki należy naciąć bardzo ostrym nożem lub żyletką.
Bochenki piec 50 minut, zmniejszając temperaturę do 190 stopni, po około 20 minutach od rozpoczęcia pieczenia.
Całkowicie wystudzić, najlepiej przez całą noc.