czerwca 30, 2014

Sernik z frużeliną jagodową i obłoczkiem bitej śmietany

  Pogoda nas nie rozpieszcza, ale rozpieścić nas może małe co nieco!:) Kiedy wchodząc do domu, poczułam zapach pieczonego u sąsiadów sernika, wiedziałam już, że muszę go zrobić jeszcze dziś. Zatem, tak na poprawę humoru, w ten pochmurny dzień, ze ścianą deszczu za oknem: pieczony sernik z jagodową frużeliną i obłoczkiem bitej śmietany.

Składniki na foremkę 18 cm:
-500 g twarogu półtłustego
-100 g cukru pudru
-2 jajka
-1/2 opakowania budyniu śmietankowego
-1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

Frużelina (kisiel jagodowy):
-1/2 szklanki jagód
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka cukru pudru
-1/2 szklanki wody

Dodatkowo:
-150 ml śmietany kremówki 

Twaróg dwukrotnie zmielić lub rozdrobnić za pomocą blendera. Dodać cukier, budyń i ubite w oddzielnym naczyniu jajka. Wymieszać, wylać do foremki i piec około 40 minut z parą wodną.
(na dno piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą).

Składniki na frużelinę dokładnie wymieszać, zagotować do zgęstnienia i ostudzić. 
Kremówkę ubić na sztywno.

Kiedy sernik będzie już całkowicie zimny,  na górę wylać frużelinę a na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. (mnie, tym razem, wyszło to niezwykle niezdarnie...)
Smacznego :)




czerwca 19, 2014

Lekki obiad na upały: młode ziemniaczki,jajko sadzone i dużo zielonego!

   Takie proste, niewymagające dania, najczęściej są najlepsze i smakują nawet największym niejadkom. Młode ziemniaki, młoda kapusta, świeże, wiejskie jaja, mizeria bądź sałata a do tego szklanka kefiru i obiad gotowy.
 Dziś jedna z propozycji na pyszny, domowy i lekki obiad, który idealnie sprawdzi się w upalne, czerwcowe dni. Przygotujecie go błyskawicznie! W czasie gotowania się młodych ziemniaków umyjecie sałatę i usmażycie jajka. Prosto, lekko i przepysznie!

Składniki:
-młode ziemniaki
-jajka typu '0'
-sałata (można dodać rzodkiewkę, ogórek)
-koperek
-jogurt naturalny
-1 łyżeczka cukru
-sól, pieprz
-kilka kropli soku z cytryny lub octu
-kefir do popicia

Ziemniaczki oczyścić (najczęściej nie trzeba ich obierać), ugotować w posolonej wodzie.
Sałatę umyć, osuszyć i zalać jogurtem wymieszanym z cytryna, cukrem, solą i pieprzem.
Jajka usmażyć na odrobinie oleju bądź oliwy.
Smacznego!
 

czerwca 07, 2014

Kokosowy sernik z mango

(bez pieczenia)
 Każdy, kolejny sernik w moim życiu, okazuje się być tym ulubionym. Myślałam, że chociaż miętowy pozostanie na pierwszym miejscu sernikowego rankingu, ale nic z tego. Popełniłam sernik na bazie mleka kokosowego, na który wylałam mus z mango. To jest rozkosz!

 Składniki na sernik o średnicy 18 cm:
-250 g twarogu półtłustego
-400 ml mleka kokosowego
-3 łyżki cukru pudru (bądź więcej, jeśli lubimy słodkie serniki)
-10-12 szt. kruchych ciastek kokosowych (lub kruchych maślanych)
-50 g roztopionego masła
-1 duży, dojrzały owoc mango
-3 łyżeczki żelatyny
-wiórki kokosowe do ozdoby

Ciastka pokruszyć na piasek, dolać roztopione masło, zagnieść i wyłożyć na dno foremki. Uklepać.
Twaróg zmielić lub zblendować. Puszkę z mlekiem kokosowym mocno wstrząsnąć, dolać mleko do twarogu, dosypać cukier puder i zamieszać do połączenia.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w odrobinie wrzątku, ostudzić.
3/4 żelatyny dolać do masy serowo-kokosowej, ciągle miksując, aby nie powstały grudki.
Odstawić na chwilę do lodówki, a gdy masa zacznie już tężeć wylać ją na ciasteczkowy spód. Ponownie wstawić do lodówki.
Mango zblendować, dodać pozostałą część żelatyny- zamieszać i wylać na masę serowo-kokosową.
Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Ozdobić wiórkami kokosowymi.

Smacznego :-)