października 08, 2014

Jesienne klopsiki z dynią i szafranem

 Kremowy, gęsty sos i zatopione w nim klopsiki a całość doprawiona szafranem, który z dynią stanowi wyjątkowo zgrany duet. Dobrze smakuje z kawałkiem chrupiącego chleba albo z podpiekanymi ziemniakami. Skusicie się jeszcze tej jesieni?

Składniki:
-500 g chudego, mielonego mięsa z indyka lub szynki
-500 g dyni hokkaido (pokrojonej w kostkę)
-2 duże cebule
-500 ml bulionu warzywnego (z marchewki,pietruszki,pora,selera)
-1 jajko
-1 łyżka tymianku
-1 łyżeczka  rozmarynu
-1 łyżeczka curry
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-sól
-świeżo mielony, czerwony pieprz
-garstka nitek szafranu
-2-3 łyżki mąki pszennej

Jeśli nie mamy pozostałości rosołu lub bulionu, należy przygotować wywar z warzyw- wodę i pokrojoną włoszczyznę gotować do miękkości, posolić. Na końcu dodać dynię i pogotować jeszcze około 3-5 minut, aż dynia zmięknie.

Poszatkowaną cebulę zeszklić na odrobinie oleju, posolić.
Mięso, jajko, podsmażoną cebulę, 1 łyżkę soli, zioła i przyprawy- dokładnie wymieszać i mkrymi dłońmi formować malutkie klopsy. Każdy dokładnie obtoczyć w mące i smażyć na oleju, aż klopsy się zrumienią.

Z wywaru wyłowić kilkanaście kosteczek dyni i odłożyć- później dodana zostanie do gęstego już sosu.
Wywar zblendować na gładki krem (sos można  zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z odrobiną wody). Dodać odłożoną wcześniej dynię, pulpety, wrzucić kilka nitek szafranu- gotować całość jeszcze około 15 minut.
Podawać z pieczywem albo pieczonymi ziemniakami/ talarkami.

SMACZNEGO!



października 04, 2014

Tarta ze słodką dynią hokkaido i pleśniowym serem Gorgonzola

 Wspaniała, wytrawna tarta z kawałkami słodkiej dyni hokkaido i przełamującym jej smak serem Gorgonzola. Całość zapieczona jest w sosie jajeczno-śmietanowym z dodatkową porcją sera. Jest zachwycająca, obowiązkowo musicie jej spróbować  z kieliszkiem wytrawnego wina!

Składniki na foremkę 24 cm:

Nadzienie:
-1/2 kg dyni hokkaido (pokrojonej w dużą kostkę)
-2 dorodne,czerwone cebule
-200 g sera Gorgonzola (pokruszonego)
-2 jajka
-150 ml śmietany 30%
-garść tymianku cytrynowego
-oliwa z oliwek
-sól
-świeżo mielony pieprz czerwony

Ciasto:
-250 g mąki pszennej
-100 g masła (wysokiej jakości, minimum 82%)
-1 łyżeczka soli
- ewentualnie 2-3 łyżki lodowatej wody (opcjonalnie,gdyby ciasto było zbyt ścisłe)

Dynię umyć, pokroić w dużą kostkę, cebulę pokroić w piórka, wyłożyć na blasze, skropić oliwą z oliwek, obficie posypać tymiankiem, posolić. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Jajka i śmietankę wymieszać, posolić.

W tym czasie z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, wyłożyć nim żaroodporną formę, ponakłuwać widelcem i schłodzić przez 15 minut w lodówce.
Kiedy dynia się upiecze, wstawić do piekarnika formę z ciastem i zapiekać około 10 minut.
Na zezłocone ciasto wyłożyć dynię z cebulą, ułożyć pokruszoną Gorgonzolę, zalać mieszanką jajeczno-śmietanową, obsypać tymiankiem.
Piec około 15 minut w 200 stopniach C, do momentu aż ser się roztopi a sos zetnie.
SMACZNEGO!


października 01, 2014

Jesienna tarta z maślakami

 Pyszna, kremowa tarta z grzybami leśnymi, zapieczona na kruchym, cienkim spodzie to pomysł na szybki obiad lub rozgrzewającą kolację. I mimo, że nie jestem wielką fanką grzybów, ten wypiek wyjątkowo mi odpowiada. Dla podkreślenia smaku grzybów dobrze jest użyć świeżo mielonego, czerwonego pieprzu i posiekanej natki pietruszki, a do porcji tarty podać sałatkę z pomidorów i posiekanej szalotki.Gorąco polecam tej jesieni!

Składniki na formę o średnicy 27 cm.

Farsz:
-około 500 g leśnych grzybów (użyłam mrożonych maślaków)
-około 200 g pieczarek
-2 duże cebule pokrojone w piórka
-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-200 ml śmietanki 30%
-około 100g startego sera (np. cheddar)
-50 g masła (masło dobrze współgra i wydobywa smak grzybów leśnych i pieczarek)
-3 jajka
-sól, pieprz
-posiekana natka pietruszki

Ciasto:
-około 300 g mąki pszennej
-1 jajko
-80 g zimnego masła
-1 łyżeczka soli


Składniki na ciasto zagnieść. Szybko, tylko do połączenia się składników. Wylepić formę cienką i równomierną warstwą ciasta, ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na czas przygotowywania farszu.

Grzyby (jeśli świeże- oczyścić i pokroić na drobne kawałki; ja użyłam zamrożonych, których nie rozmrażałam wcześniej) umieścić w większym garnku, wlać na dno około 2 cm wody i gotować pod przykryciem. W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko razem usmażyć na maśle. Posolić, popieprzyć  i dodać do garnka z grzybami.
Grzyby leśne i pieczarki z cebulką dusić przez około 15 minut. Na końcu dodać natkę pietruszki, ewentualnie dosolić, dodać więcej pieprzu.
Jajka i śmietankę wymieszać.

Kruche ciasto wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec przez około 10 minut.
Wyjąć i na gorący spód wyłożyć grzyby, posypać serem, zalać mieszanką jajeczno-śmietanową.Górę tarty również można obsypać serem.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, do ścięcia się sosu.
Porcję tarty obsypać natką pietruszki. 
SMACZNEGO!