listopada 16, 2014

Sernik z przypalonym masłem

 Podchodziłam do niego z ostrożnością i kompletnie nie potrafiłam przewidzieć jego smaku. No bo jak wyobrazić sobie sernik z przypalonym masłem a w dodatku upieczony na bułce tartej? Powiem jedno: musicie sami spróbować, a ja gwarantuję, że będziecie zachwyceni i wcale się przy nim nie napracujecie!
Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony www.kukbuk.com

Składniki na foremkę 18cm

Masa twarogowa:
-200 g serka Philadelphia lub gładko zmielonego, półtłustego twarogu (nada się też Twój Smak od Piątnicy)
-2 jajka
-2 łyżki cukru trzcinowego demerara
-120 g masła dobrego gatunku (polecam Łaciate 83%)

Spód:
-5-6 czubatych łyżek bułki tartej
-120 g masła
-2 czubate łyżki cukru trzcinowego demerara
-szczypta soli

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.
W niewielkim garnuszku topimy masło, dodajemy cukier i bułkę tartą, solimy. Mieszamy do lekkiego zarumienienia się bułki. Przekładamy do foremki, ugniatamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.

Twarożek mieszamy z jajkami i cukrem. Masło topimy w garnuszku. Kiedy zacznie się pienić należy je intensywnie mieszać i czekać aż zbrązowieje. Masło nabierze charakterystycznego, przypalonego zapachu, który nada sernikowi 'tego czegoś' :) Masło należy lekko przestudzić i powoli wlewać do sera, mieszając do połączenia się składników.
Masę serową wylewamy na spód i pieczemy w temperaturze 170 stopni C, bez termoobiegu, przez około 35 minut.
Lekko przestudzony sernik posypujemy cienką warstwą cukru demerara i przypalamy go palnikiem aż do skarmelizowania. Skorupkę cukrową traktuję jako wykończenie ciasta, można ją jednak pominąć.
Smacznego!

listopada 10, 2014

Ciastka owsiane z żurawiną

 Wspaniałe, kruche ciastka owsiane wzbogacone o żurawinę. W ich składzie nie ma niczego niezdrowego, dlatego z czystym sumieniem możesz sięgnąć po kolejne ciasteczko! :)

Składniki na 12 dużych ciastek:
-500 g płatków owsianych górskich
-170 g masła dobrego gatunku (np.Łaciate, które jako jedyne na polskim rynku nie jest barwione)
-2 łyżki cukru demerara
-2-3 łyżki prawdziwego miodu
-3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej lub żytniej
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-solidna garść suszonej żurawiny
-ewentualnie posiekane orzechy

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i wciąż ubijać. Na końcu dodać miód i resztę składników. Zagnieść gęste ciasto i odstawić na około 30 minut do lodówki.
Formować kule wielkości bardzo dużego orzecha włoskiego, rozpłaszczyć na papierze do pieczenia, zachowując odstępy, bo ciastka urosną.
Piec 8-10 minut w 180 stopniach C. Ostrożnie przełożyć na kratkę (ciastka będą jeszcze miękkie) ostudzić.

Smacznego :)