marca 24, 2015

Bezglutenowa babka piaskowa

 Super łatwa, super pyszna, super lekka. Poleca się na Wielkanoc!


Składniki:
-5 jaj
-3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
-200 g masła dobrego gatunku (polecam Łaciate 82%)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
-cukier puder do obsypania

Jajka ubić na wysoką i puszystą pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Masło roztopić i jeszcze gorące, powoli wlewać do ciasta- zmiksować krótko i na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do foremki posmarowanej masłem i oprószonej bułka tartą lub mąką ziemniaczaną.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 45-50 minut.
Wystudzone ciasto  oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Smacznego!