lipca 20, 2012

Biszkopt z kremówką, truskawkami i konfiturą z róży

 Po raz pierwszy zrobiłam go na tegoroczny Dzień Matki. Pomysł pochodzi od Basi, choć biszkopt upiekłam według własnej, sprawdzonej receptury i dla wyjątkowego smaku postanowiłam posmarować go konfiturą z róży. Biszkopt stanowi idealną bazę do tortów i wszelkich ciast przekładanych. Zasada jest prosta: na każde jajko używamy 1 łyżkę mąki pszennej, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Ciasto jest banalne w przygotowaniu i zawsze smakuje. Polecam!

Biszkopt:
-3 jaja
-6 łyżek cukru
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
-500 ml śmietany kremówki
-truskawki
-słoiczek konfitury z płatków róży
-prażone migdały

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Powoli dosypujemy cukier i całość miksujemy na bardzo wysokich obrotach. Stopniowo dolewamy żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i całość bardzo delikatnie mieszamy.
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
(Boki biszkoptu odcinamy od foremki dopiero, kiedy ciasto będzie zimne)

Ubijamy kremówkę, pod koniec dodając 2 łyżki cukru pudru. Potrzebujemy jedynie kilku obrotów aby masa kremowa się nie zważyła.
Migdały w plasterkach prażymy na suchej patelni przez kilka minut do zarumienienia.
Uwaga- lubią się przypalać ;-)

Biszkopt smarujemy konfiturą z róży, wykładamy masę kremową i układamy owoce. Całość obficie obsypujemy uprażonymi migdałami.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. mmm,ciekawa innowacja, muszę spróbować wersji z różami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo polecam! Ciasto uzyskuje niebanalny aromat, wystarczy cienka warstwa konfitury.

    OdpowiedzUsuń