sierpnia 31, 2012

Ciasto budyniowo-kokosowe na herbatnikach


 Naszła mnie ogromna ochota na szybkie ciasto, koniecznie bez pieczenia i brudzenia wielu naczyń. Z pomocą przyszła mi Paulina z kotlet.tv ;-)
Ciasto z przepisu Pauliny, a właściwie deser, wykonałam w ciągu 15 minut ze składników, które mam w domu praktycznie zawsze. Ciasto z kremem budyniowym, kokosem i masą "krówkową" na herbatnikach jest słodkie, delikatne i kremowe. Polecam do popołudniowej kawy ;-)

Składniki:
-250 g herbatników klasycznych
-1/2 szklanki letniego mleka (do nawilżania herbatników)
-1/4 kostki masła dobrego gatunku (jak zawsze,polecam masło garwolińskie)
-1 budyń śmietankowy lub waniliowy (ugotowany z nieco mniejszej ilości mleka)
-1 niewielka puszka masy typu krówka bądź kajmak (polecam masę krówkową Bakalland)
-wiórki kokosowe do obsypania (polecam wiórki firmy Bakalland)

Budyń gotujemy na zmniejszonej ilości mleka, lekko słodzimy. Po ostygnięciu, ucieramy budyń z masłem.
Herbatniki moczymy w letnim mleku i układamy ściśle 8 sztuk w dwóch rzędach.Smarujemy ciastka  masą krówkową a następnie kremem budyniowym. Ponownie układamy herbatniki, naprzemiennie krówkę, budyń, i znów herbatniki. Całość obsypujemy kokosem.
Ciasto należy schłodzić przez minimum 2 godziny.

Rada: koniecznie namoczcie herbatniki w mleku bo pod masą krówkową wcale nie zmiękną ;-)
Smacznego ;-)


2 komentarze:

  1. ojej, to ciasto musi byc obledne *.* rozkosz dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda *_* A ten smak już sobie wyobrażam...

    OdpowiedzUsuń