sierpnia 19, 2012

Drożdżówki ze śliwkami i twarogiem


 Lato wróciło, a wraz z wysokimi temperaturami lenistwo i niechęć do zbyt długiego pobytu w kuchni... Jako, że sezon na śliwki w pełni, postanowiłam powtórzyć recepturę na drożdżowe bułeczki z twarożkiem i owocami. Dziś padło na węgierki. Efekt jest bardzo miły, słodycz twarogowego nadzienia dobrze uzupełnia się z lekko kwaśnym smakiem śliwek.
Bułeczki są mięciutkie na zewnątrz i wilgotne w środku dzięki twarożkowi. Przepis jest bardzo praktyczny, bo w zależności od sezonu czy naszej ochoty możemy bułeczki nadziewać właściwie wszystkim.

Składniki na około 20 bułeczek:
-1 opakowanie ciasta drożdżowego w rolce (polecam z Lidla)
-około 15 węgierek lub innych śliwek
-250 g twarogu
-1 żółtko
-2 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Twarożek rozgniatamy wraz z żółtkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną na gładką masę.
Śliwki oczyszczamy z pestek i przekrawamy a pół.
Ciasto rozwijamy i  lekko wałkujemy. Przecinamy placek wzdłuż, nakładamy warstwę twarożku i na brzegu ciasta, w rzędzie układamy 10 połówek śliwek (bądź podwójnie).Drugim brzegiem ciasta przykrywamy śliwki i zaklejamy krawędzie. Podobnie postępujemy z drugą połową placka.
Rolady tniemy w poprzek, na 10 części i ciasno, jedna przy drugiej, układamy w keksówce, bądź na blasze.
Bułeczki pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego! ;-)

5 komentarzy:

  1. obłędnie wyglądaja te drożdżówy! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Takich jeszcze nie jadłam! Fantastyczny przepis!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. łoł, nie wiedziałam że w Lidlu są takie frykasy jak gotowe ciasto drożdżowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest fajne na coś szybkiego, ale nie zastępuje ani trochę swojskiego ciasta drożdżowego, nie zachowuje się też jak drożdż, bo nie rośnie, choćby stało w ciepłym miejscu godzinę ;-)
    Jest od całkiem niedawna.Pojawiło się też rolkowane ciasto kruche.

    OdpowiedzUsuń
  5. Może spróbuj z serem feta, suszonymi pomidorami, serkiem o smaku czosnkowym (do posmarowania), oliwkami (jeśli lubisz), ewentualnie z orzechami. Ja robiłam coś podobnego, ale z ciastem francuskim i wyszło nieźle :) Nie wiem tylko czy równie smacznie skomponują się te same dodatki z ciastem drożdżowym?

    OdpowiedzUsuń