marca 06, 2013

Ucierane ciasto cytrynowe

(z mielonymi orzechami)
 Bardzo dobre, lekko wilgotne ciasto cytrynowe, upieczone z mąki pszennej i mielonych orzechów laskowych wymieszanych w proporcji 1:1. Piekłam je po raz pierwszy i wiem, że następnym razem przełożę je serkiem mascarpone bądź budyniem. Ciasto jest mięciutkie i orzeźwiające w smaku, ani za słodkie ani za kwaśne.  Bardzo proste w przygotowaniu. Trzeba je wypróbować, zwłaszcza jeśli lubimy cytrynowe wypieki ;-)

Składniki:
-4 jajka
-100 g roztopionego masła
-200 g mąki pszennej
-200 g orzechów laskowych lub migdałów (zmielonych)
-200 g cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-2 cytryny (starta skórka i wyciśnięty sok)

Jajka należy utrzeć z masłem, kolejno wmieszać masło, mąkę, mielone orzechy,proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, sok z cytryn oraz otartą skórkę. Utrzeć na gładką masę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.
Ciasto wyrośnie bardzo lekko, taki jego urok.
Polecam wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub przełożyć osłodzonym serkiem mascarpone.

Smacznego! ;-)

1 komentarz: