września 23, 2014

Kremowy sernik bananowy z galaretką

  Kremowa masa serowa wymieszana z pulpą bananową, przykryta cytrynową galaretką i plasterkami banana zachwyci Was nie tylko łatwością wykonania ale głównie swoim intensywnie bananowym, kremowym smakiem. W pierwszy dzień astronomicznej jesieni, dla polepszenia humorów, polecam!

Składniki na formę o średnicy 18 cm:
-400 g serka Twój Smak od Piątnicy lub serek Philadelphia
-2 łyżki cukru pudru
-3 banany (2 zmiksowane na pulpę +1 do dekoracji)
-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości wrzątku
-1 opakowanie galaretki cytrynowej

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić.
Galaretkę przygotować wg. instrukcji- zmniejszając ilość wody o 1/4. Ostudzić.
Serek kremowy, pulpę bananową z dwóch bananów i cukier puder zmiksować, na końcu dodać żelatynę i jeszcze raz wszystko, krótko wymieszać.

Uwaga: Do wykonania sernika można użyć zwykłego, półtłustego twarogu, jednak lekko słonawy smak kremowego serka typu Philadelphia  znacznie zmienia smak sernika i nadaje mu wyjątkowo kremową konsystencję. Masa serowo-bananowa nieco ciemnieje i nie pomaga tu dodatek soku z cytryny :)

Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do lodówki aby lekko stężała. Wierzch sernika udekorować plasterkami banana, zalać tężejącą galaretką. Chłodzić w lodówce do całkowitego zgęstnienia galaretki.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ale kremowy! Wygląda niesamowicie. Mogę się wprosić? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, faktycznie wygląda na cudownie kremowy :) Takiemu bym się nie oparła :)

    OdpowiedzUsuń