Wspaniała, wytrawna tarta z kawałkami słodkiej dyni hokkaido i przełamującym jej smak serem Gorgonzola. Całość zapieczona jest w sosie jajeczno-śmietanowym z dodatkową porcją sera. Jest zachwycająca, obowiązkowo musicie jej spróbować z kieliszkiem wytrawnego wina!
Składniki na foremkę 24 cm:
Nadzienie:
-1/2 kg dyni hokkaido (pokrojonej w dużą kostkę)
-2 dorodne,czerwone cebule
-200 g sera Gorgonzola (pokruszonego)
-2 jajka
-150 ml śmietany 30%
-garść tymianku cytrynowego
-oliwa z oliwek
-sól
-świeżo mielony pieprz czerwony
Ciasto:
-250 g mąki pszennej
-100 g masła (wysokiej jakości, minimum 82%)
-1 łyżeczka soli
- ewentualnie 2-3 łyżki lodowatej wody (opcjonalnie,gdyby ciasto było zbyt ścisłe)
Dynię umyć, pokroić w dużą kostkę, cebulę pokroić w piórka, wyłożyć na blasze, skropić oliwą z oliwek, obficie posypać tymiankiem, posolić. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Jajka i śmietankę wymieszać, posolić.
W tym czasie z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, wyłożyć nim żaroodporną formę, ponakłuwać widelcem i schłodzić przez 15 minut w lodówce.
Kiedy dynia się upiecze, wstawić do piekarnika formę z ciastem i zapiekać około 10 minut.
Na zezłocone ciasto wyłożyć dynię z cebulą, ułożyć pokruszoną Gorgonzolę, zalać mieszanką jajeczno-śmietanową, obsypać tymiankiem.
Piec około 15 minut w 200 stopniach C, do momentu aż ser się roztopi a sos zetnie.
SMACZNEGO!
Very nice post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say
OdpowiedzUsuńthat I've really enjoyed surfing around your weblog posts.
In any case I will be subscribing in your feed and I am hoping you
write again soon!
Also visit my blog post ... marketing direct response
Mmm, wygląda kusząco :) Podoba mi się takie połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń