sierpnia 24, 2012

Terrina z mięsem i beszamelem


 Terrinę makaronową robiłam po raz pierwszy. Wzięłam najbardziej bezpieczne składniki do zapiekanki, takie jak chude mięso mielone, ser gouda i beszamel, aby w wypadku ewentualnej, kuchennej klęski, danie przynajmniej dobrze smakowało ;-)
Wyszło całkiem smacznie ale następną terrinę upiekę z dodatkiem szpinaku i zdecydowanie większą ilością beszamelu, aby po ostygnięciu dobrze się kroiła.
Zdecydowaną zaletą tego dania jest jego efektywny wygląd i szerokie pole manewru, bo w zależności od użytych składników można skomponować dowolnie kolorową przekładankę z makaronu i warzyw.
Przepis pochodzi z książki "Mała wielka księga makaronu".

Składniki:
-500 g mięsa mielonego z szynki
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-garść tymianku bądź bazylii
-oliwa z oliwek
-500 ml mleka 3.2% (następnym razem użyję 1l)
-2 jajka
-1 gałka muszkatołowa (zetrzeć bezpośrednio przed wmieszaniem do sosu)
-1 opakowanie makaronu penne (polecam Penne z mąki durum Lubella)
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-kostka sera gouda (następnym razem użyję świeżej mozarelli, bo gouda okazała się być po upieczeniu zbyt twarda i sucha)

Makaron ugotować al dente i zahartować wodą.
Do garnka wrzucić masło i dodać mąkę, mieszać dokładnie aż zasmażka nabierze złotego koloru- wtedy dolać mleko, wbić 2 jajka i wciąż mieszać.Na końcu dodać gałkę muszkatołową i posolić.Uwaga- sos lubi się przypalać.
Mielone dokładnie wyrobić na gładką masę.Cebulę zeszklić na oliwie, dodać mięso i obsmażyć.Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i zioła.
Podłużne naczynie - u mnie keksówka wyłożona papierem do wypieków- posmarować masłem, wlać na dno nieco sosu beszamelowego i układać makaronowe rurki rzędami, w poprzek.Zajmuje to sporo czasu, ale nadaje ciekawy wygląd w przekroju terriny ;-)
Na makaronie układać warstwy sosu,sera, mięsa, ponownie makaronu, sosu itd.
Niech warstwą końcową będzie beszamel i ser. Wierzch zapiekanki skropić oliwą i zapiekać w temperaturze 180 stopni C około 20 minut.
Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. nie dosc, ze musi byc pyszne to jeszcze tak ladnie wyglada!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudnie wygląda! znakomite danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję!
    Jeśli chcielibyście zrobić taką terrinę, bądź z jakimikolwiek innymi składnikami, koniecznie zwiększcie ilość beszamelu- terrina będzie zwarta i łatwa w krojeniu.

    OdpowiedzUsuń