września 09, 2013

Aromatyczne biryani z kurczakiem garam masala

 Biryani, od perskiego słowa "beryān"  ("zapiekany") to orientalna, niesamowicie aromatyczna potrawa z ryżu, warzyw i mięsa baraniego, wołowego bądź drobiu. Na wyjątkowość smaku  "zapiekanki" składa się mieszanka przypraw takich jak cynamon, kardamon, curry, kurkuma, imbir, goździki, czosnek i kmin. Dla osiągnięcia najlepszego efektu, ułożony warstwami ryż i warzywa należy zapiekać pod przykryciem przez około godzinę, co jakiś czas dodając do garnka kolejną łyżkę masła. Biryani, w zależności od kraju, przyrządza się również z dodatkiem groszku bądź ziemniaków (Iran, Irak) czasem mięso zastępuje się rybami i owocami morza (Egipt,Kuwejt, Arabia Saudyjska). Moja wersja pochodzi z Libanu i jest inspiracją z bloga Mama's Lebanese Kitchen. Serdecznie polecam!

Składniki:
-500 g wyluzowanych udek z kurczaka (np.  Lidl)
-300 g ryżu basmati (np. Tilda- do kupienia w każdym sklepie arabskim)
-1 opakowanie mieszanki warzyw (użyłam mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski)
-4 ząbki czosnku
-3 dojrzałe pomidory
-3 drobno posiekane cebule czerwone
-1 drobno pokrojone jabłko
-2 łyżki przyprawy Garam Masala (użyłam gotowej mieszanki firmy TRS Garam Masala)
-1 łyżeczka curry
-1 łyżeczka kardamonu
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka kurkumy
-1 łyżeczka imbiru
-1 łyżeczka kminu
-1 łyżeczka goździków (pominęłam)
-sól, pieprz
-150 g ghee (klarowanego masła)

Mięso umyć i natrzeć przyprawą garam masala-odstawić na pół godziny.
Ryż dokładnie wypłukać, zalać wodą w proporcjach 1:2, posolić  i gotować do całkowitego wchłonięcia wody, przez około 15 minut.

Cebulę zeszklić na maśle po czym dodać mieszankę warzyw, wsypać wszystkie rodzaje przypraw, posolić i dusić na wolnym ogniu. Zdjąć warzywa z patelni i na tym samym tłuszczu usmażyć mięso.

Na dnie garnka (polecam użyć szerokiego i o grubym dnie) umieścić kilka kosteczek masła i nakładać na przemian ryż i aromatyczne warzywa. Ostatnią, górną warstwą powinien być ryż, na który należy ułożyć usmażone mięso.

Całość dusić na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, zaglądając do garnka co jakiś czas i dodając kolejne kawałeczki masła- niech topiąc się, spływa po ściankach i dociera aż do jego dna, dzięki czemu  najniższa warstwa stanie się chrupiąca i zabezpieczy przed przypaleniem całego dania.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Moje smaki :) Cudny ten Twój blog - piękne zdjęcia i bardzo smakowite przepisy :) !

    OdpowiedzUsuń