września 11, 2013

Torcik Piña Colada

(ananasowo-kokosowy z likierem)
 Połączenie ananasa i kokosa, pod słynną nazwą Piña Colada, oficjalnie uznawane za drink portorykański, postanowiłam wykorzystać w formie deseru. Świeży ananas, likier i mleko kokosowe z biszkoptem, stworzyło egzotyczny i orzeźwiający tort, któremu ciężko się oprzeć i które koniecznie musicie wypróbować!

Składniki (na torcik o średnicy 18 cm):
-3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
-50 g cukru
-150 g mąki pszennej
-50 g mąki ziemniaczanej
-1/2 świeżego ananasa (+ liście do dekoracji)
-150 ml śmietanki 30%
-200 ml likieru kokosowego (np. Canari)
-1 łyżka cukru pudru
-100 g serka mascarpone
-1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (wypróbowałam i polecam VITASIA z Lidla)

Biszkopt:
Dno foremki (tylko dno!) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie natłuszczać, dzięki czemu ciasto w trakcie rośnięcia będzie mogło "złapać" się rozgrzanej formy i ładnie rosnąć.

Białka i cukier ubić na puszystą, wysoką pianę po czym natychmiast, bardzo delikatnie wmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Przełożyć do foremki o średnicy 18 cm bądź mniejszej i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wystudzić i dopiero wtedy odciąć ciasto od foremki. Przekroić na dwa blaty.

Pulpa ananasowa:
Odciąć liście, umyć i pozostawić do dekoracji.
Łupinę odciąć ostrym nożem, wykroić środek i pokroić miąższ w niewielką kostkę. Wrzucić do rondelka, dolać 100 ml likieru kokosowego i dusić około 15 minut do miękkości i odparowania. Zblendować na gładki mus i wystudzić (jeśli mus będzie za rzadki można wmieszać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej).

Krem kokosowy (wszystkie składniki muszą być mocno schłodzone):
Ostrożnie otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym, oddzielić gęstą śmietankę od wody (wodę odlać do kubeczka-przyda się do nasączania biszkoptu).
Śmietanę kremówkę + 1 łyżkę cukru pudru ubić na sztywno po czym wmieszać śmietankę kokosową i serek mascarpone.

Poncz:
Wodę kokosową i 100 ml likieru wymieszać.

Blat biszkoptowy nasączyć, ułożyć 1/2 musu ananasowego i kremu kokosowego po czym nałożyć kolejny blat (nasączyć), mus ananasowy i krem kokosowy. Boki tortu posmarować pozostałością kremu. Udekorować liśćmi ananasa.
Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz