maja 21, 2014

Dorsz saute gotowany na parze i młoda kapusta


  Kiedy upały dają się we znaki, a czasu na wymyślny obiad brak, wystarczy kilka majowych nowalijek i porcja dobrej ryby. Ten pełnowartościowy, bogaty posiłek wyczarujecie w tempie ekspresowym i obiecuję, że będziecie zachwyceni. To istny maj na talerzu!

Składniki na 2 porcje:
-2 kawałki filetu z dorsza (mój był zamrożony)
-1/2 główki młodej kapusty
-kilka młodych ziemniaków
-pęczek koperku + ewentualnie ulubione zioła
-2 plasterki limonki lub cytryny
-sól, pieprz

Kapustę dokładnie wypłukać,  drobno pokroić i dusić w garnku pod przykryciem. Dodać sporo pokrojonego kopru i posolić. Kapusta powinna dusić się około 15 minut. (Nie dolewałam do kapusty wody).
Rybę umyć, ułożyć na metalowym sitku i ustawić na garnku z gotująca się wodą. Obłożyć koperkiem/ziołami. Posolić, popieprzyć. Gotować na parze przez około 15 minut.
Ziemniaki ugotować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz