lipca 19, 2012

Bułeczki cynamonowe


 Cynamonowe, zawijane bułeczki,  idealne na śniadanie, do kawy bądź kubka mleka.
Mięciutkie i puszyste. Przepis pochodzi z książki "How To Be A Domestic Goddess" Nigelli Lawson,
u mnie jednak wypiekane z mąki pełnoziarnistej wymieszanej z pszenną.
Są naprawdę pyszne, średnio słodkie i bardzo łatwe do przyrządzenia. Przepis można też łatwo modyfikować,  nadziewając je tym, co lubi się najbardziej: konfiturami,  orzechami, suszoną żurawiną, kawałkami czekolady bądź po prostu nutellą.

 Ciasto:
-500 g mąki pszennej (ja zastosowałam 250 g mąki pełnoziarnistej i 250 g mąki pszennej)
-100 g miękkiego masła
-7 g drożdży suchych bądź 14 g drożdży świeżych
-70 g cukru białego
-1 łyżeczka soli
-250 ml letniego mleka
-1 jajo

Nadzienie:
-100 g masła (ja je roztapiam, a do rozłożenia na cieście używam pędzla kuchennego)
-3 łyżki brązowego cukru muscovado
-2 łyżki cynamonu

Glazura:
-5 łyżek białego cukru
-3 łyżki wody
 Cukier z wodą, w niewielkim garnuszku gotujemy przez chwilę, do uzyskania syropu.

Mąkę przesiewamy przez sito, do wspólnego naczynia dodajemy drożdże, jajo, cukier, mleko, masło oraz sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy, do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Tak samo postępujemy w przypadku robota kuchennego. Odstawiamy ciasto do ciepłego miejsca na 1.5 godz. przykrywając misę bawełnianą ściereczką. Gdy masa podwoi swoją objętość, wyrabiamy ciasto raz jeszcze, wałkujemy je delikatnie na prostokąt o wymiarach naczynia, w którym będziemy piec bułeczki. Teraz smarujemy ciasto obficie roztopionym masłem, obsypujemy brązowym cukrem oraz cynamonem. Zwijamy w rulon i kroimy na kawałki o grubości około 2 cm, na części 12. Układamy w równych rzędach na blasze i odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki zapiekamy przez 15-20 min. w temperaturze 200 stopni C. Jeszcze ciepłe smarujemy glazurą.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz