grudnia 23, 2012

Bożonarodzeniowa strucla makowa


Makowiec jadam tylko i wyłącznie w trakcie Świąt Bożego Narodzenia. Ten jest naprawdę wyjątkowy. Niesamowicie łatwy w przygotowaniu i po prostu pyszny. Ciasto jest wilgotne i przepięknie pachnie pomarańczą. Jego przygotowanie zajmuje niecałe 2 godziny.
Jest to absolutny hit wśród ciast Bożonarodzeniowych w moim domu. Szczerze polecam!

Składniki na 2 strucle:
-3 szklanki mąki pszennej (polecam Lubellę do ciast drożdżowych)
-2 jajka
-1/2 szklanki cukru kryształowego
-20 g drożdży świeżych, np Babuni lub 10g drożdży suszonych
-1/4 szklanki wody
-1/4 szklanki mleka 3.2%
-100 g masła dobrego gatunku
-1 budyń waniliowy
-2 łyżki ekstraktu z wanilii bądź aromatu rumowego
-masa makowa (u mnie gotowa)
-kandyzowana skórka pomarańczowa +ulubione bakalie
-odrobina soku wyciśniętego z pomarańczy
-cukier puder do przygotowania lukru

Mleko, wodę,cukier, masło, ekstrakt z wanilii podgrzać aż do rozpuszczenia masła. Mąkę wymieszać z rozdrobnionymi drożdżami i powoli wlewać ciepłe składniki. Lekko wyrobić i wbić jajka po czym wyrobić bardzo dokładnie. (Ciasto będzie wydawało się dość ścisłym, ale miej cierpliwość- wyrobi się na bardzo gładkie i sprężyste)
Uformować w kulę, lekko oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając naczynie ściereczką.
W tym czasie masę makową (u mnie gotowa, z puszki) doprawić ulubionymi bakaliami i posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową. Wkropić nieco soku z pomarańczy i wmieszać proszek budyniowy (zagęszcza on masę i sprawia, że nie wypływa z ciasta w trakcie pieczenia)

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części - rozwałkować na prostokąt o szerokości keksówki, w której będziemy struclę piec i rozsmarować na niej masę makową. Zwinąć w rulon i umieścić w keksówce brzegiem do dołu. Podobnie postąpić z drugą porcją ciasta.
Odstawić keksówki do ponownego wyrośnięcia ciasta i naciąć środek ciasta, od jego początku do końca, niezbyt głęboko (na około 1.5 cm) tworząc niewielki rowek.
Kiedy ciasta wyrosną, należy posmarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Kiedy strucle wystygną, udekoruj je dowolnie-polecam oblać lukrem i obsypać skórką pomarańczową.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz