grudnia 22, 2012

Piernik z pomarańczą

(na ostatnią chwilę)
piernik pomaranczowy na szybko aaaledobre.blogspot.com
 Piernik jest ekspresowy, z powodzeniem można upiec go 2 godziny przed podaniem. Ciasto nie leżakuje, nie dojrzewa a po upieczeniu, jeszcze ciepłe jest gotowe do zjedzenia. Oczywiście można przełożyć je ulubioną konfiturą, oblać czekoladą czy dowolnie udekorować.
Piernik jest sprężysty i aromatyczny, a w środku chrupią orzechy, skórka pomarańczowa i migdały.
Nieco zmodyfikowany przepis pochodzi z mojewypieki.com.

Składniki:
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mleka
-1/2 szklanki cukru
-1 szklanka miodu
-4 jajka
-150 g miękkiego masła dobrego gatunku
-2 łyżki przyprawy do piernika
-1 łyżka cynamonu
-1 łyżeczka kardamonu
-1 łyżka kakao
-kandyzowana skórka pomarańczowa
-migdały w płatkach
-czekolada do glazury (+ 1 łyżka masła)
-2 łyżki ekstraktu z pomarańczy
-2 łyżki otartej skórki z pomarańczy
-2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich

Masło, miód, przyprawę do piernika, razem zagotować. Do ostudzonej masy dodać kolejno cukier, jajka,  mąkę, mleko, kakao, kardamon, cynamon, ekstrakt z pomarańczy i otartą skórkę. Każdy składnik wmieszać po kolei i bardzo dokładnie.
Kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy i migdały (ewentualnie inne bakalie) wmieszać do masy.
Ciasto piec w dwóch keksówkach w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.

Po wystudzeniu ciasto oblać czekoladą roztopioną z masłem i obsypać płatkami migdałów.
szybki piernik z pomarancza aaaledobre.blogspot.com
Smacznego! :-)

1 komentarz: