lipca 23, 2012

Spaghettii alla puttanesca


 To ponoć jedne z pierwszych dań kuchni włoskiej, jakiego próbują turyści przybywający do słonecznej Italii, w wolnym tłumaczeniu zwane po prostu "spaghetti damy lekkich obyczajów";-) Najczęściej serwowane w regionach Lazio i Campania, goszczące na wszystkich stołach restauracyjnych Rzymu i Neapolu...
Jest to danie bardzo aromatyczne, łączące nietypowy smak pomidorów, anchois, kaparów i tuńczyka. Po wczorajszej lekcji od Jamie'go Olivier'a, przygotowanie dzisiejszej kolacji zajęło mi około 10 minut.
Moje kubki smakowe zostały kompletnie wypieszczone...baaardzo polecam ;-)
 Potrzebujemy:
-2 puszki pomidorów
-5 filecików anchois
-2 puszki tuńczyka w sosie własnym (koniecznie dobrej jakości, polecam puszki Lisner)
-2 ząbki czosnku
-garść natki pietruszki
-1 słoiczek kaparów
-1 słoiczek czarnych oliwek
-1 opakowanie makaronu spaghetti
-świeży parmezan do oprószenia

Makaron gotujemy al dente.
Plasterki czosnku wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Dorzucamy fileciki anchois i podsmażamy, po chwili dorzucając kapary, tuńczyka, pomidory i oliwki.Całość chwilę dusimy i dodajemy makaron. Potrzebujemy dosłownie kilku sekund, całość szybko mieszając. Spaghetti przekładamy do szklanego naczynia i obficie obsypujemy posiekaną natką pietruszki, a tuż przed zjedzeniem oprószamy parmezanem.
Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz