sierpnia 16, 2012

Moussaka


O tej wspaniałej, greckiej zapiekance przypomniałam sobie zeszłej nocy, pomiędzy drugą a trzecią godziną. Tak naprawdę zapragnęłam jej smaku natychmiast, ale rozsądek nakazał mi poczekać przynajmniej do rana...
Prezentuję moussakę klasyczną, z ziemniakami, mięsem i cukinią (wiem,że Grecy jedzą ją także z bakłażanem), zapieczoną pod beszamelem z jajkiem.
Przygotowanie zajmuje około 30 minut, kolejne 45 minut doliczyć należy na pieczenie tego greckiego cuda. Warto się nakroić, nasiekać, namieszać i zmyć każdą ilość garnków, aby zaznać jej smaku. Gorąco polecam!

Składniki:
-2 dorodne cebule
-4 ząbki czosnku
-0.5 kg chudego mięsa mielonego
-4 dorodne pomidory
-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-0.5 l mleka 3.2%
-2 jaja
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki masła dobrego gatunku (polecam moje ulubione, masło garwolińskie)
-sól morska, pieprz, gałka muszkatołowa
-1 dorodna cukinia lub bakłażan
-ser starty -najlepiej parmezan lub Grana Padano

Ziemniaki obieramy z łupin, cukinię myjemy - kroimy w grubsze plastry. Warzywa parzymy kilka minut we wrzątku po czym hartujemy zimną wodą.
Cebulę i czosnek siekamy-podsmażamy na oliwie z oliwek po czym dorzucamy mięso. Po chwili duszenia dokładamy pokrojone pomidory (obrane ze skórek) i przecier pomidorowy.
W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż zasmażka nabierze złotego koloru. Dolewamy mleko,  wbijamy 2 całe jajka i całość bardzo dokładnie mieszamy - najlepiej trzepaczką. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, startym serem i szczyptą soli.
Naczynie do zapiekania wykładamy papierem bądź smarujemy masłem. Układamy warstwami:
1.Cukinia
2.Mięso
3.Ziemniaki
4.Mięso
5.Cukinia
6.Sos beszamelowy.
Moussakę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego ;-)

2 komentarze:

  1. ta grecka zapiekana trafia w moje kubki smakowe! zdecydowanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do upieczenia moussaki, póki mamy piękne, świeże, nie opryskiwane chemią bakłażany i cukinie!

    OdpowiedzUsuń