września 07, 2012

Lasagne bolognese


 Przepis jest sztandarowy, smakuje wszystkim moim przyjaciołom i rodzinie a ponadto jest absolutnie najprostszą recepturą na tą włoską zapiekankę.
Klasyczny sos boloński ze świeżych pomidorów i chudego mięsa zapieczony jest z płatami makaronowymi i warstwą sosu beszamelowego. Zapiekanka pachnie czosnkiem,bazylią, tymiankiem i oregano oraz topioną mozarellą. Wykonanie zajmuje około 20 minut, około 40 minut należy przeznaczyć na jej pieczenie.  Pyszna na gorąco!

Składniki:
-4 dorodne pomidory
-1 słoiczek przecieru pomidorowego
-4 ząbki czosnku
-1/2 kg mięsa mielonego (u mnie pierś z indyka uprzednio namoczona w mleku)
- 3 spore cebule
- 1 litr mleka 2 %
-około 100 g masła dobrego gatunku (polecam masło garwolińskie o 73% zawartości tłuszczu)
-2 kopiaste łyżki mąki
-1 opakowanie makaronu lasagne (polecam Lasagne Lubella)
-oliwa z oliwek do smażenia
-świeże listki bazylii
-tymianek, oregano (mogą być suszone, otarte)
-świeża gałka muszkatołowa
-400 g świeżego sera mozarella (zetrzeć na tarce)

Cebulę kroimy drobno i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso i chwilę obsmażamy.Pod koniec dodajemy czosnek i pokrojone (uprzednio sparzone wrzątkiem) pomidory. Całość chwilę odparowujemy i łączymy z koncentratem pomidorowym i ziołami. Solimy do smaku.

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę. Kiedy zasmażka nabierze złotego koloru- dolewamy mleko i szybko, dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy beszamel zgęstnieje ucieramy do niego gałkę muszkatołową i doprawiamy solą.

Na dnie żaroodpornego naczynia wylewamy cienką warstwę beszamelu, układamy płaty makaronu, warstwę sosu bolońskiego, utartego sera,ponownie makaronu i tak na przemian.Warstwą ostatnią powinien być beszamel i ser.

Górę zapiekanki polecam skropić przed pieczeniem oliwą z oliwek- dzięki temu ser pozostanie miękki i będzie się dobrze kroił.
Smacznego! ;-)




5 komentarzy: