grudnia 03, 2013

Czekoladowo-pomarańczowe "Gwiazdki z nieba"

 Propozycja na słodkie zakończenie wigilijnej kolacji. Urocze mini-babeczki na jeden kęs, o intensywnie czekoladowym smaku, z ukrytą w środku skórką pomarańczową. Oprószone złotym pyłkiem spożywczym od Pomocników Kuchennych, który możecie nabyć w sklepie stacjonarnym na warszawskim Kole, bądź dokonując zakupów on-line. Gorąco polecam!

Składniki na 12 babeczek:
-3 duże jajka
-170 ml mleka
-2 łyżki oleju rzepakowego
-120 g cukru demerara
-80 g kakao
-150 g mąki pszennej
-1/2 łyżeczki sody
-1 łyżka ekstraktu z wanilii
-kilka kropli aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
-ozdobne gwiazdki
-złoty pyłek lub spray

Polewa czekoladowa: 1 łyżka masła, 2 łyżki kakao, odrobina wody-całość podgrzać i wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Jajka, mleko, cukier, olej, wanilię dokładnie rozmieszać, po czym dosypać wszystkie składniki suche, uprzednio przesiane przez sito. Mieszając tylko w jedną stronę, utrzeć do połączenia składników.Na końcu dodać skórkę pomarańczową.
Ciasto wylać do foremek (u mnie silikonowa forma na mini babeczki od Lidla), napełniając je tylko do połowy zawartości. Piec około 25 minut.
Wystudzić na kratce, dekorować zimną polewą czekoladową, gwiazdkami i oprószyć złotym pyłkiem.
Smacznego!:)

4 komentarze:

  1. Wyglądają cudnie.
    Gwiazdka z nieba z pewnością się udało.

    OdpowiedzUsuń
  2. przepiękne i rzeczywiście nie ziemskie ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń