września 06, 2012

Zrazy z szynki


 Prezentuję zrazy nieco oszukane- bo nie wołowe a z szynki wieprzowej. Wbrew wielu przekonaniom, zrazy to potrawa szybka w przyrządzeniu- najwięcej czasu zajmuje proces ich pieczenia. Po 45 minutach spędzonych w zamkniętej brytfannie, zrazy są niesamowicie miękkie i aromatyczne. Pyszne z puree z selera, klasycznym ziemniaczanym bądź z kaszą gryczaną.
Z 1 kg mięsa przygotowałam 16 roladek.

 Składniki:
-1 kg mięsa z szynki
-300 g boczku wędzonego (pokroić w cienkie plasterki)
-2 ogórków kiszonych (pokroić w słupki)
-3 cebule (pokroić w piórka)
-sól, pieprz
-musztarda dijon
-słodka papryka
-4 spore marchewki (do zrazów pokroić w słupki)

Mięso pokroić w plastry około 1 cm grubości i rozbić tłuczkiem. Natrzeć przyprawami i każdy plaster posmarować musztardą. Ułożyć pokrojone w paski warzywa oraz boczek i zawijać mięso w ścisłe roladki.
Zraziki spiąć wykałaczkami bądź związać sznurkiem spożywczym.
Zawinięte zrazy obsmażyć przez chwilę na patelni po czym ułożyć w brytfannie i piec około 45 minut w 200 stopniach C w towarzystwie marchewek.
Smacznego ;-)

1 komentarz: