(z marchewką i tymiankiem)
Nie wyobrażam sobie jesieni bez treściwej, rozgrzewającej zupy bądź gulaszu. Oprócz tego, że gulasz jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które przygotowują obiad na kilka dni, to jest daniem gęstym, aromatycznym i wymaga tylko kawałka pysznego chleba. No...przydałby się też kieliszek czerwonego wina ;-)
Składniki:
1 kg chudej karkówki bądź dobrego gatunku wołowiny
-4 dorodne cebule
-po 2 łyżki słodkiej i ostrej papryki
-suszony tymianek
- 4 ząbki czosnku
-1 puszka pomidorów pelati
-sól, pieprz
-tłuszcz do smażenia
Mięso pokrój w dość dużą kostkę, odrzucając fragmenty przerośnięte tłuszczem. Oprósz mięso solą i obsmaż je na rozgrzanym smalcu lub oleju. Przełóż do żeliwnej brytfanny.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę i ułóż na mięsie. Zalej pomidorami, posyp solidnie tymiankiem, papryką, pieprzem. Dolej wrzącej wody aby mięso było zakryte. Delikatnie zamieszaj i piecz pod przykryciem około 1 godziny w 200 stopniach C.
Smacznego ;-)
Pyszne, rozgrzewające danie. Przypomniałaś mi, że wieki nie jadłam gulaszu ;)
OdpowiedzUsuńCudna propozycja :). Uwielbiam takie jesienna dania :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, na pewno wypróbuję. Tymczasem zapraszam na mojego bloga, którego dopiero rozkręcam http://tylkokuchcik.blogspot.com/. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń