listopada 27, 2012

Gulasz jesienny

(z marchewką i tymiankiem)
gulasz z marchewka aaaledobre.blogspot.com
 Nie wyobrażam sobie jesieni bez treściwej, rozgrzewającej zupy bądź gulaszu. Oprócz tego, że gulasz jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które przygotowują obiad na kilka dni, to jest daniem gęstym, aromatycznym i wymaga tylko kawałka pysznego chleba. No...przydałby się też kieliszek czerwonego wina ;-)

Składniki:
1 kg chudej karkówki bądź dobrego gatunku wołowiny
-4 dorodne cebule
-po 2 łyżki słodkiej i ostrej papryki
-suszony tymianek
- 4 ząbki czosnku
-1 puszka pomidorów pelati
-sól, pieprz
-tłuszcz do smażenia 

Mięso pokrój w dość dużą kostkę, odrzucając fragmenty przerośnięte tłuszczem. Oprósz mięso solą i obsmaż je na rozgrzanym smalcu lub oleju. Przełóż do żeliwnej brytfanny.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę i ułóż na mięsie. Zalej pomidorami, posyp solidnie tymiankiem, papryką, pieprzem. Dolej wrzącej wody aby mięso było zakryte. Delikatnie zamieszaj i piecz pod przykryciem około 1 godziny w 200 stopniach C.

gulasz wieprzowy
 Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Pyszne, rozgrzewające danie. Przypomniałaś mi, że wieki nie jadłam gulaszu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna propozycja :). Uwielbiam takie jesienna dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie, na pewno wypróbuję. Tymczasem zapraszam na mojego bloga, którego dopiero rozkręcam http://tylkokuchcik.blogspot.com/. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń