listopada 13, 2012

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem

(z dodatkiem pieczarek)

 Nie jestem fanką kaszy, ale w tym wydaniu ją po prostu uwielbiam. A kaszę gryczaną jeść się powinno, bo wśród wszelkich rodzajów kasz, ta zawiera najwięcej białka o wysokiej wartości odżywczej, związki mineralne wapnia, żelaza i magnezu jak i witaminę B1 czy PP.
 Bez zbędnych słów, przedstawiam przepis na pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem. Dziś z dodatkiem pieczarek. Przyjaciele i "znajomi Królika" je uwielbiają! :)

Składniki:
-500 g mąki pszennej (polecam Lubellę do pierogów)
-1 jajo
-1.5 szklanki ciepłej wody
-około 10 pieczarek
-2 dorodne cebule
-około 30 g chudego boczku pokrojonego w drobną kostkę
-szczypta soli
-odrobina oleju do gotowania pierogów
-2 torebki kaszy gryczanej
-natka pietruszki

Kaszę gryczaną ugotować według wskazań na opakowaniu.
Boczek wytopić na suchej patelni. Odlać nadmiar wytworzonego tłuszczu, dosypać drobno posiekaną cebulę i pieczarki- usmażyć. Połączyć z kaszą, posolić i dokładnie wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Jajko i wodę rozkłócić ze sobą aż do uzyskania lekkiej pianki. Dosypać mąkę i zamieszać wszystko widelcem bądź trzepaczką. Kiedy ciasto zacznie gęstnieć podsypać jeszcze odrobinę mąki i zagnieść.
Dzięki dokładnemu rozmieszaniu jajka z wodą, ciasto zagnieciemy bardzo szybko, ponadto będzie ono gładkie i miękkie zachowując swoją elastyczność.

Ciasto rozwałkować na około 3 mm grubości. Wykrawać kółeczka o dowolnej wielkości, nakładać farsz i zaklejać w dowolny wzór.
Pierogi gotować we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju.

Najlepiej smakują z pierwszego gotowania bądź odsmażane na maśle.





1 komentarz:

  1. A ciekawe, takich pierogów jeszcze nigdy nie jadłam. Mam ochotę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń