listopada 14, 2012

Jabłka w cieście waniliowo-różanym


   Krążki jabłek smażone w delikatnym, drożdżowym cieście waniliowym z wodą różaną, są idealne na obiad bądź do podgryzania przez cały dzień, na ciepło bądź zimno. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego polecam oprószyć je cukrem pudrem.
 Wodę różaną nabyłam w sklepie z arabską żywnością. Sprawdza się idealnie do nasączania biszkoptów z dodatkiem bitej śmietany, jako dodatek aromatyzujący do kremów, ciast ucieranych, zimnych koktajli, oranżad jak i...do prasowania! ;-)
 Placuszki są bardzo delikatne, nie chłoną mocno tłuszczu i smakiem przypominają pączki- są naprawdę pyszne! Polecam!

Składniki na około 10 sztuk:
-3 jabłka
-300 g mąki pszennej
-1 jajo
-2 łyżeczki cukru
-3 łyżki wody różanej
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie aromatu!)
-1/4 szklanki mleka
-1 opakowanie drożdży instant
-cukier puder do oprószenia
-olej do smażenia

Jabłka należy obrać i pokroić na grubsze plastry, po czym wyciąć ze środka gniazdka nasienne.

Jajko dokładnie roztrzepać z cukrem, do uzyskania lekkiej pianki. Dolać wodę różaną, ekstrakt waniliowy, mleko i dosypać drożdże i mąkę. Całość wymieszać przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, aby utrzymało się na owocach.
Krążki jabłek maczać w cieście, smażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym odsączać jego nadmiar na ręczniku papierowym.

Podawać oprószone cukrem pudrem.

 Smacznego! ;-)





2 komentarze:

  1. Ciasto waniliowo różane? Już od samej tej nazwy mam apetyt na takie jabłka...

    OdpowiedzUsuń