listopada 18, 2012

Wołowina po burgundzku

(Boeuf Bourguignon)


 Niepozorny gulasz wołowy na modłę francuską- absolutna klasyka, którą trzeba przygotować! I choć danie jest bardzo czasochłonne to zapewniam Was, że opłaca się poświęcić na to każdą godzinę, a wykonanie zaskakuje swoją prostotą. Smak, którego nie jestem w stanie dokładnie opisać, łączy w sobie aromat wytrawnego, czerwonego wina, słodkiej marchewki,  świeżych ziół i grzybów. Warto zainwestować w dobry gatunek wołowiny, aby rozkoszować się mięciutkimi kęsami mięsa i aksamitnego, winnego sosu.

Składniki:
-1.5 kg mięsa wołowego dobrego gatunku (polecam antrykot)
-20 dag surowego, podwędzonego boczku
-około 3 łyżek mąki pszennej 
-2 gałązki świeżego rozmarynu
-2 gałązki świeżego tymianku
-2 gałązki liści selera
-3 dorodne marchewki
-3 podgrzybki świeże lub suszone
-1 puszka pomidorów
-250 ml bulionu warzywnego
-około 500 ml czerwonego wina wytrawnego (ja użyłam francuskiego Cuvee Prestige)
-3 cebulki szalotki
-3 ząbki czosnku
-ziele angielski, sól, pieprz w ziarenkach, kilka listków laurowych
-kawałek masła

Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić na suchej patelni- wyłożyć nim dno dużego garnka z grubym dnem, w którym potrawa będzie się później dusiła około 3.5 godziny.

Mięso należy pokroić w większą kostkę i obsmażyć na odrobinie masła, dokładnie ze wszystkich stron. Około 1/4 ilości mięsnych kostek obtoczyć w mące i również usmażyć.
Podsmażone mięso przełożyć do garnka.

Marchewkę pokroić w grubsze plasterki, cebulki w piórka, grzyby w paseczki (jeśli grzyby są suszone nie gotować ich wcześniej-po prostu wrzucić na patelnię) a czosnek przecisnąć przez praskę - wszystko razem poddusić na rozgrzanym maśle i przełożyć na mięso, a na mięso wyłożyć pomidory z puszki.

Wywar warzywny wymieszać z winem i zalać nim mięso i warzywa tak, aby były zupełnie zakryte. W zależności od jakości mięsa może się ono gotować dłużej a wtedy okazać się może, że potrzebujemy więcej wina- zatem zachowajmy pozostałą część butelki na ewentualne podlewanie gulaszu ;-)

Gałązki ziół związać bawełnianą nitką i położyć na wierzchu - zakryć pokrywą i dusić na wolnym ogniu około 3.5-4 godzin, aż mięso całkowicie zmięknie a sos zagęści się.
Od czasu do czasu zamieszać.

Wybornie smakuje z kawałkiem bagietki i kieliszkiem wina.

Smacznego ;-)

1 komentarz: