grudnia 03, 2012

Francuskie ciastka adwentowe

(pomarańczowo-migdałowe)

 Nie trzeba się przy nich napracować a wyglądają uroczo i smakują niesamowicie. Jeśli nie próbowaliście nigdy wypieków z połączenia pomarańczy i migdałów- spróbujcie koniecznie!
Te adwentowe, francuskie ciasteczka wypełniają dom przepięknym aromatem i znikają w tempie błyskawicznym, jeszcze zanim zdążą wystygnąć :-)


Składniki na 12 ciastek:
-1 opakowanie ciasta francuskiego
-skórka otarta z pomarańczy bądź kandyzowana
-2 łyżki konfitury pomarańczowej
-2 łyżki cukru kryształowego
-migdały w płatkach
-1 łyżka mleka
-1 jajko

Ciasto francuskie rozmrozić i ogrzać do temperatury pokojowej - dzięki czemu ciasto nie będzie się kurczyło. Równomiernie rozsmarować konfiturę z pomarańczy, obsypać cukrem i otartą skórką bądź kandyzowaną. Zwinąć w rulon względem dłuższego boku.
Kroić ciastka o grubości ponad 1 cm i układać na blasze w lekkich odstępach. Lekko spłaszczyć ciastka dłonią i posmarować rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Obsypać obficie migdałami.

Piec około 20 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C.
Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz