(na kruchym spodzie, z bezą i rodzynkami)
Spośród wielu wypróbowanych serników, zachwytów nad sernikiem nowojorskim, londyńskim czy sernikami na zimno, ten zdecydowanie jest naszym ulubionym na Święta Bożego Narodzenia. Taki tradycyjny sernik na kruchym spodzie jest ciężki ale jednocześnie idealnie puszysty i kremowy. A jego waniliowy aromat sprawia, że po jednej porcji natychmiast sięgamy po kolejną ;-)
Przepis pochodzi z pożółkłych kartek z przepisami babci Friedy.
Składniki na kruchy spód:
-2 szklanki mąki pszennej
-3 żółtka (białka trafią do bezy)
-2 łyżki cukru waniliowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-250 g miękkiego masła dobrego gatunku
Składniki na masę serową:
-1 kg twarogu tłustego bądź półtłustego, dokładnie zmielonego
- 300 g drobnego cukru
-6 łyżek kaszy manny
-2 laski wanilii bądź ekstrakt waniliowy (nie aromat!)
-1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
-10 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
-1 szklanka śmietany kremówki
-250 g miękkiego masła dobrego gatunku
-rodzynki sułtanki, kandyzowana skórka pomarańczowa (lub inne, ulubione bakalie)
Składniki na kruche ciasto należy zagnieść. Formę o wymiarze 40x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i obkleić ją dokładnie ciastem. Podpiec około 15 minut w 170 stopniach C.
Masło należy utrzeć mikserem do białej, puszystej masy. Stopniowo dodawać twaróg, ciągle ucierając.
W oddzielnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i dodać do masy serowej. Wciąż ucierać, stopniowo dodając budyń, kaszę manną, ziarenka wanilii bądź ekstrakt.
Białka ubić na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę po czym delikatnie wmieszać oba składniki do masy serowej.
Rodzynki (uprzednio wymoczone we wrzątku) obtoczyć w mące i również wmieszać do masy.
Na kruchy spód wylać masę serową i piec w 180 stopniach C około 45 minut.
3 pozostałe białka utrzeć na białą pianę z dodatkiem 1/2 szklanki cukru pudru i wyłożyć na masę serową pod koniec pieczenia. Sernik z bezą zapiec jeszcze około 10 dodatkowych minut.
Na bezę można wysypać odrobinę wiórków kokosowych.
Smacznego! :-)
Mmmm! Wspanialy sernik! :)
OdpowiedzUsuńNo i teraz nie wiem czy upiec Twoj serniczek czy sernik krolewski! :D
Jedynym acz najmocniejszym argumentem jest fakt, że jest to sernik godny samego króla;-)
OdpowiedzUsuńJako prawdziwa sernikomaniaczka Twojemu mówię TAK!;)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, smakuj zapewne lepiej! Babcine przepisy są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń