Kaczka w większości polskich domów serwowana jest "od wielkiego święta", a tymczasem to takie łatwe w przyrządzeniu, pyszne mięso. W przypadku zakupu całej tuszki kaczej jej cena nie jest dużo wyższa od cen kurczaka. Mięso pysznie smakuje, kiedy nadziejemy je kwaśnymi jabłkami, wątróbką czy ziołami i podamy z modrą kapustą.
Serdecznie polecam!
Składniki:
-1 tuszka kaczki (polecam tu Lidla, który proponuje wysokiej jakości, dokładnie oczyszczone mięso)
-4-5 kwaśnych jabłek
-majeranek
-sól, pieprz
-4-5 ząbków czosnku
-3-4 łyżki masła dobrego gatunku
-bawełniana nić, wykałaczki
Sprawioną tuszkę należy dokładnie umyć (na zewnątrz jak i w środku) i wysuszyć np. ręcznikiem papierowym po czym wysmarować dokładnie rozdrobnionym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Tak przyprawioną kaczkę polecam umieścić w żeliwnej brytfannie i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Jabłka umyć, osuszyć,usunąć gniazdka nasienne, podzielić na ćwiartki i umieścić w środku kaczki.
Kaczkę trzeba dokładnie zaszyć bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami. Mięso należy wysmarować lekko roztopionym masłem i piec w zamkniętym naczyniu przez 1.5 godziny bądź nieco dłużej, w temperaturze 200 stopni C. Jeśli pod koniec pieczenia uchylisz pokrywę, mięso ładnie się zrumieni.
Jeśli pieczesz kaczkę bez przykrycia, zaglądaj często do piekarnika i oblewaj mięso powstałym, własnym sosem.
Smacznego!
Ale cudowna kaczka! A jakie piękne zdjęcia! SUPER!
OdpowiedzUsuńNa sam widok moje ślinianki szaleją. Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń