marca 27, 2013

Chałka waniliowa

 Waniliowe, bardzo delikatne ciasto drożdżowe, zaplecione w warkocz. Puszysty kawałek mięciutkiej chałki idealnie smakuje z masłem bądź konfiturą. Proste, klasyczne, przepyszne.
Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z mojewypieki.com.

Składniki:
-3 szklanki mąki pszennej
-1 jajko
-60 g masła dobrego gatunku
-60 g cukru
-2 łyżki ekstraktu waniliowego
-ziarenka z 1 laski wanilii
-20 g drożdży świeżych
-1 szklanka ciepłego, pełnotłustego mleka
-szczypta soli
-płatki migdałów

Jajko z łyżką cukru mocno roztrzepać.
Masło, mleko, ekstrakt oraz wyskrobane ziarenka wanilii podgrzać.
Mąkę przesiać przez sito i połączyć z rozkruszonymi drożdżami. Dodać mokre składniki i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na 3 bądź 4 części, uformować wałeczki i zapleść je na kształt warkocza.
Plecionkę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości.
Chałkę posmarować mlekiem, obsypać płatkami migdałów bądź makiem. 
Piec około 40 minut w 180 stopniach C.
Smacznego!





1 komentarz: