kwietnia 16, 2013

Sernik z lemon curd


 Szybka propozycja, w sam raz na środek tygodnia.Wiosenny, orzeźwiający, słodko-kwaśny sernik, pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu masa serowa zachowała kremową konsystencję. Ciasto do przygotowania w kilkanaście minut, bez konieczności użycia miksera. Mój numer jeden wśród serników!

Składniki na masę serową:
-1 kg sera 3-krotnie mielonego
-4 łyżki cukru
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-1/2 cytryny (sok i otarta skórka)
-4 jajka

Składniki na lemon curd:
-3,5 cytryny (sok i otarta skórka)
-3 łyżki cukru
-2 jajka
-1 laska wanilii bądź łyżeczka pasty waniliowej
-1 łyżka oliwy z oliwek

Masa serowa powstaje w jednym naczyniu, dlatego najpierw należy utrzeć jajka z cukrem i wanilią na białą, puszystą masę, dodać skórkę i sok z cytryny a następnie wmieszać twaróg.I już.
Przelać do tortownicy zabezpieczonej papierem bądź folią aluminiową, do piekarnika wstawić naczynie wypełnione wodą. Piec w 200 stopniach C przez około 50 minut.

W trakcie pieczenia sernika, w ciągu 5 minut przygotujemy lemon curd.
Cukier,jajka,oliwę, sok z cytryn, otartą skórkę, ziarenka wanilii dokładnie mieszamy rózgą kuchenną, stopniowo podgrzewając. Kiedy krem zacznie bulgotać, zestawiamy go z ognia. Przelewamy przez sitko aby zatrzymać skórkę i ewentualnie źle ścięte białko.
Pod koniec pieczenia masy serowej, na jej wierzch wylewamy krem cytrynowy i zapiekamy jeszcze przez około 10 minut.
Sernik można udekorować plastrami cytryny.
Smacznego! ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz