maja 28, 2013

Krucha tarta z rabarbarem i truskawkami

Najprostsze, kruche ciasto z rabarbarem. Tak leniwie proste jak deszcz, który nie ustępuje od tygodnia... Weź trzy składniki: mąkę, masło i cukier. Zagnieć, ułóż rabarbar i truskawki. Obsyp pozostałą kruszonką i zapiecz. Weź dobrą lekturę i nie wychodź z łóżka. Polecam!

Składniki:
-300 g mąki pszennej
-6 łyżek cukru
-100 g masła dobrego gatunku
-około 700 g rabarbaru i kilka truskawek
-łyżka mąki ziemniaczanej

Rabarbar i truskawki pokroić na drobne kawałki, zeszklić na odrobinie masła, posłodzić 3 łyżkami cukru. Wmieszać mąkę ziemniaczaną.

Mąkę pszenną, cukier i zimne masło szybko zagnieść i schłodzić przez około 15 minut.
Foremkę do tarty (z wyjmowanym dnem) o średnicy 18 cm wyłożyć ciastem, ułożyć rabarbar, obsypać pokruszoną pozostałością ciasta. Piec około 20 minut w 180 stopniach C z termoobiegiem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Do ciasta nie dodajemy wody, żółtek, proszku do pieczenia? To chyba będzie faktycznie ekspresowe ciasto :)
    AA.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam się! Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń