maja 14, 2013

Ucierane,letnie ciasto z truskawkami

 Ucierany placek z zatopionymi w cieście truskawkami powstał na poprawę humoru. Ciasto jest tak delikatne, łatwe w przygotowaniu, że pokochacie ten przepis! Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że jest to najlepsze ciasto ucierane jakie do tej pory miałam przyjemność piec. Na blogu znajdziecie również wersję ciasta ucieranego z wiśniami, ale tym razem zrezygnowałam z użycia mąki ziemniaczanej i wyszło to na dobre, bo ciasto jest jeszcze delikatniejsze. Gorąco polecam!

Składniki:
-200 g mąki pszennej
-4 jaja
-0.5 szklanki cukru
-150 g masła dobrej jakości (polecam moje ulubione masło garwolińskie)
-szczypta soli
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
-0.5 kg  świeżych, odszypułkowanych truskawek

Masło z cukrem ucieramy do uzyskania białej, puszystej piany. Dodajemy po kolei jajka, wciąż miksując. Wsypujemy suche składniki, uprzednio przesiane przez sito.
Ciasto wykładamy na blachę, układamy odszypułkowane truskawki, obsypujemy cukrem perlistym.
Ciasto należy piec około 30 minut w 180 stopniach C.
Polecam!


4 komentarze:

  1. piękne zdjęcia.
    ach, te truskawki.. uwielbiam je :] na świeżo i w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh jak dawno nie jadłam takiego ciasta! U mnie póki co rabarbar, ale za kupno truskawek też się zabieram :>
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda. Yummy :)

    OdpowiedzUsuń