sierpnia 08, 2013

Makaron z pesto i cukinią

 Nie wygląda tak dobrze, jak smakuje ale zapewniam, że jest to idealny obiad na upały. Danie jest bardzo lekkie lecz sycące, pyszne na zimno. Znany i lubiany makaron z pesto wzbogaciłam o cukinię i aromatyczny ser. Czego chcieć więcej, kiedy 35 stopni ciepła skutecznie zniechęca nas do przygotowania pożywnego obiadu? Serdecznie polecam!

Składniki:
-1 duża cukinia
-200 g makaronu penne
-2 ząbki czosnku
-1 cebula cukrowa
-garść listków bazylii
-50 ml wytrawnego białego wina lub wermutu (użyłam francuskiego Chablis)
-sól morska, pieprz
-parmezan lub Grana Padano
-oliwa z oliwek

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w grubszą kostkę, czosnek posiekaj, cebulę pokrój w piórka. Całość usmaż na oliwie z oliwek. Kiedy warzywa zmiękną dodaj sól, pieprz, wlej wino bądź wermut i mieszając odparuj.

Listki bazylii rozetrzyj w moździerzu bądź za pomocą blendera, dolewając chlust oliwy. Jeśli chcesz aby danie było bardziej sycące,dodaj do bazylii orzeszki pini bądź pekan. Całość zmiksuj na gładką masę.
Makaron ugotuj al'dente, odcedź i jeszcze gorący połącz z pesto, cukinią i pokruszonym parmezanem. Wymieszaj wszystko starannie i spróbuj, czy nie trzeba dodać więcej sera, soli lub pieprzu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz