Nastał lipiec-czas jagód, a bez jagodowych bułeczek na drożdżach lata by przecież nie było!Nacieszmy się tymi wspaniałymi owocami do woli, gdyż są istną bombą witaminową dla naszego zdrowia. Zbawiennie wpływają na nasz wzrok, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne a spożywać je możemy w tak wielu formach, że każdy się na coś zdecyduje. Dziś serdecznie polecam pomysł na puszyste bułeczki, nadziewane serkiem i świeżymi jagodami. A tu można znaleźć te same bułeczki ale w wersji z malinami.
Do dzieła, póki są jagody!
Składniki na 8 bułeczek:
-300 g mąki pszennej
-2 łyżeczki drożdży suszonych bądź 40 g drożdży świeżych
-50 g masła dobrego gatunku (min. 80% tłuszczu)
-jedna szklanka ciepłego mleka
-3 łyżki cukru
-około 200 g serka kremowego (użyłam twarogu garwolińskiego)
-około 200 g świeżych jagód (ewentualnie mrożonych)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę, drożdże, 2 łyżki cukru, masło, wanilię zalać lekko podgrzanym
mlekiem i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do napuszenia na około 30
minut.
Twarożek wymieszać z łyżką cukru.
Napuszone ciasto jeszcze raz lekko zagnieść i uformować palcami
prostokąt mniej więcej o długości 20 cm i szerokości 10-15 cm. Niech
ciasto nie będzie zbyt cienkie.
Placek posmarować twarożkiem, obsypać jagodami. Zawinąć względem dłuższego
boku, rulon ułożyć na łączeniu i pokroić ostrym nożem na 8 kawałków
(lub więcej)
Na wyłożonej papierem blasze lub keksówce układać zawijasy obok siebie,
zachowując lekki odstęp. Bułeczki w trakcie pieczenia powinny "przytulić
się" do siebie. Piec 20 minut
w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem.
Jeszcze ciepłe bułeczki można polukrować bądź oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz