Składniki na 2 szklanki:
-150 g naturalnego serka homogenizowanego
-50 ml śmietanki kremówki (użyłam 30%)
-1 galaretka truskawkowa
-3 łyżki cukru pudru
-2 podłużne biszkopty
-1/2 świeżego kokosa
-50 ml wódki
-kilka świeżych truskawek
Kokos należy przepołowić- woda kokosowa nie będzie potrzebna, za to polecam ją wypić, bo jest bardzo zdrowa! :-)Wydostać ze środka 1/2 miąższu i zblendować go z wódką.
Truskawki należy zblendować na gładki mus i podzielić go na 1/4 i 3/4 części.
Galaretkę rozpuścić w 50 ml wrzącej wody i ostudzić.Idealna galaretka do połączenia z bitą śmietaną powinna być zimna i lekko tężejąca, dająca się jeszcze mieszać.Galaretkę podzielić podobnie jak mus truskawkowy -na 1/4 i 3/4.
Śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru, na końcu wmiksować serek homogenizowany. Podzielić masę na 2 części.
Do części pierwszej dodać 3/4 galaretki oraz 3/4 musu truskawkowego - będzie to ciemniejsza warstwa deseru.
Do części drugiej dodać 1/4 galaretki, 1/4 musu truskawkowego i zblendowany z wódką kokos - będzie to jaśniejsza warstwa deseru.
Przygotować szklaneczki/pucharki, układać warstwy na przemian. Między warstwami można ułożyć plasterki truskawek. Ozdobić biszkoptem. Ewentualnie oblać pozostałym musem truskawkowym i posypać płatkami kokosowymi.
Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz