września 13, 2013

Lekka, cytrynowa tarta z pieczonym jogurtem naturalnym

 Przepyszna i orzeźwiająca tarta na kruchym spodzie, z pieczonym jogurtem naturalnym, zachwyci swoją lekkością i łatwością wykonania! Z ręką na sercu polecę ją nawet osobom nadmiernie dbającym o sylwetkę. Deser jest mało słodki, miejscami nieco cierpki i soczysty od otartej skórki cytrynowej, bardzo kremowy i orzeźwiający. Zdecydowanie mój faworyt wśród wypieków cytrynowych. Gorąco polecam!

Składniki na tartę o średnicy 18 cm
Kruche ciasto:
-200 g mąki pszennej (można zastąpić pełnoziarnistą)
-100 g dobrego masła (o zawartości tłuszczu co najmniej  82%)
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka cukru pudru (można zastąpić cukrem brązowym)

Krem cytrynowy:
-400 ml  jogurtu naturalnego
-2 łyżki cukru (można zastąpić cukrem brązowym)
-sok z 1 dużej cytryny
-otarta skórka z 1 cytryny
-2 jajka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  lub ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie ale nie zamieniaj tego składnika na aromat)

Składniki na kruche ciasto zagnieść w kulę-schłodzić przez około 30 minut. Wyłożyć foremkę z wyjmowanym dnem, ponakłuwać widelcem i zapiec w 180 stopniach C przez około 15 minut.
(Ciasto musi być dobrze wypieczone- masa cytrynowa przed upieczeniem będzie miała płynną konsystencję)

Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać resztę składników. Piec około 20 minut aż krem się zetnie (zwłaszcza po środku tarty). Wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować skórką cytrynową.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz