września 20, 2013

Szarlotka różana z kremem cynamonowym

 Nie przepadam za klasyczną szarlotką, a może jeszcze nie miałam tego szczęścia zjeść jabłkowego placka, który szczególnie zapadłby mi w pamięci. Wersja kruchego spodu pokrytego kremem cynamonowym i plasterkami jabłek, zawiniętymi w kształt różyczek, z pewnością zostanie przeze mnie zapamiętana na długo. Wygląda wręcz uroczo, smakuje kremowo i delikatnie a do tego jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zachęcam, bo warto!

Składniki:
-250 g mąki pszennej +2 łyżki
-100 g masła dobrego gatunku
-3 żółtka
-3 łyżki cukru
-6 jabłek
-350 ml mleka
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-1 łyżka cynamonu
-1 łyżka konfitury z brzoskwini bądź pomarańczy

Mąkę, masło, 1 łyżkę cukru i 1 żółtko zagnieść w kulę, wyłożyć ciastem foremkę z wyjmowanym dnem i schłodzić przez chwilę.
Zapiec w 180 stopniach C z termoobiegiem, aż do zezłocenia (około 15 minut).

Mleko, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, cynamon i wanilię wymieszać i zagotować do powstania gęstego budyniu.
Jabłka umyć i techniką wykrajania niewielkich plasterków obrać je dookoła, zachowując przy każdym plasterku kawałek skórki, która będzie imitowała płatki róży (polecam obieraczkę do ziemniaków i ogórków).

Na upieczony spód wylać krem cynamonowy, z plasterków jabłek uformować kwiaty, posmarować rozpuszczoną konfiturą i zapiec w 180 stopniach C przez około 20 minut.

Smacznego!


1 komentarz: