listopada 08, 2013

Tarta z dynią i serem roquefort

 Jesienna tarta ze słodką dynią i lekko ostrym w smaku francuskim serem owczym. Czasochłonna, ale prosta w przygotowaniu, sprawdzi się na gorący obiad albo zimną przekąskę w pracy. Może być także idealną propozycją na domowe przyjęcia. Do przygotowania tarty, szczególnie wartą polecenia jest dynia odmiany hokkaido, dostępna niemal w każdym supermarkecie. Gatunek ten ma bardzo cienką skórkę, zwarty miąższ i intensywnie żółty kolor, utrzymujący się nawet po pieczeniu czy gotowaniu. Dodatkowo, do jej spożywania, zachęcać powinna wyjątkowo wysoka wartość odżywcza i bardzo niska kaloryczność - 100 gramów tego warzywa dostarcza zaledwie 15 kalorii!

Składniki na tartę o średnicy 25 cm.
Nadzienie:
-1/2 kg dyni hokkaido pokrojonej w kostkę
-2 czerwone cebule pokrojone w piórka
-200 g sera roquefort
-1 łyżeczka gałki muszkatołowej
-garstka rozmarynu
-garstka tymianku
-oliwa z oliwek

 Ciasto:
-200 g mąki pszennej
-100 g zimnego masła
-3-4 łyżki zimnej wody
-1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
-300 ml śmietany 30%
-3 jajka
-sól, pieprz

 Dynię wydrążyć, pokroić w grubszą kostkę, obsypać pokrojoną w piórka cebulą, posolić, obficie skropić oliwą, obsypać ziołami i gałką muszkatołową, całość wymieszać, wysypać na blachę bądź do żaroodpornego naczynia i piec do miękkości przez około 30 minut w 180 stopniach C.

 Ciasto: wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta. Wgnieść w dno foremki, ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez kilka minut. Następnie zapiec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut.

 Na podpieczony spód wyłożyć dynię z cebulą. Całość zalać śmietanką wymieszaną z jajkami. Ser rozkruszyć i ułożyć na górze tarty. Piec w 180 stopniach C, około 20 minut aż do momentu, kiedy śmietanka się zetnie a ser nieco roztopi.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz