grudnia 01, 2013

Chleb polski, najprostszy

 Osobiście nazywam go chlebem nocnym. Praca nad nim trwa zaledwie chwilę, ale koniecznie musi wystygnąć przed pokrojeniem.Kiedy w kuchni już nikt z domowników się nie krząta, rozpoczynam magiczną procedurę wypieku domowego chleba na nadchodzący poranek. Ten, wyjątkowo łatwy przepis, ma Was zachęcić i przekonać do upieczenia swojego, być może, pierwszego bochenka chleba. Potrzebujecie trzech głównych składników: mąki pszennej, drożdży i wody, aby niewielkim nakładem pracy rąk, wyczarować przepyszny, polski chleb, jaki wielu z nas pamięta z dzieciństwa.

Składniki na 2 małe bochenki:
-500 g mąki pszennej
-15g świeżych drożdży lub 7g drożdży suszonych 
-170 ml ciepłej wody
-2 łyżeczki soli

Drożdże zalać wodą, dosypać około 200 g mąki, dokładnie rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut do wyrośnięcia (na powierzchni mieszanki bardzo szybko pojawią się pękające pęcherzyki powietrza, a całość podwoi swoją objętość).

Do wyrośniętych drożdży wsypać pozostałą mąkę i sól. Zagniatać 3-4 minuty do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby podsypać nieco mąki bądź dolać ciepłej wody.
Ciasto rozpłaszczyć i składać jego brzegi do środka, powtarzając tę czynność kilkakrotnie. Na końcu podzielić je na 2 części i uformować dwa niewielkie bochenki, które do foremek należy układać łączeniem do dołu.Odstawić na chwilę do napuszenia, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C, na dno piekarnika wstawiając żaroodporne naczynie wypełnione wodą (dzięki czemu skórka chleba będzie bardzo chrupiąca). Przed pieczeniem chlebki należy naciąć bardzo ostrym nożem lub żyletką.
Bochenki piec 50 minut, zmniejszając temperaturę do 190 stopni, po około 20 minutach od rozpoczęcia pieczenia.
Całkowicie wystudzić, najlepiej przez całą noc.

2 komentarze: