stycznia 28, 2014

Faworki

Uzbrójcie się w mąkę, żółtka, śmietanę, kieliszek rumu i dużo cierpliwości, a trud i zadymiona kuchnia zostaną Wam wynagrodzone kruchymi i cieniutkimi chruścikami!

Składniki na 3 kopiaste talerze:
-400 g mąki pszennej
-4 żółtka
-200 g kwaśnej śmietany, np.18%
-szczypta soli
-2 łyżki rumu lub wódki
-1/2 l tłuszczu do głębokiego smażenia, np. oleju lub planty (ewentualnie smalec)
-cukier puder

Mąkę,żółtka, śmietanę, rum zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Wałkować, składać i tłuc (można się nieźle wyżyć ;) wałkiem aby ciasto się napowietrzyło.Czynność wielokrotnie powtarzać aż do momentu, kiedy w cieście pojawią się bąbelki powietrza.
Podzielić ciasto na mniejsze części, rozwałkować na bardzo cieniutki placek, wykrajać radełkiem prostokąty, nacinać je pośrodku i przewlekać.
Tłuszcz rozgrzać do 180 stopni C. Gotować po kilka sztuk, szybko przekręcić i wyłowić. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Wystudzić i obficie obsypać cukrem pudrem.
Smacznego i radosnego Karnawału!:)


3 komentarze: