czerwca 07, 2014

Kokosowy sernik z mango

(bez pieczenia)
 Każdy, kolejny sernik w moim życiu, okazuje się być tym ulubionym. Myślałam, że chociaż miętowy pozostanie na pierwszym miejscu sernikowego rankingu, ale nic z tego. Popełniłam sernik na bazie mleka kokosowego, na który wylałam mus z mango. To jest rozkosz!

 Składniki na sernik o średnicy 18 cm:
-250 g twarogu półtłustego
-400 ml mleka kokosowego
-3 łyżki cukru pudru (bądź więcej, jeśli lubimy słodkie serniki)
-10-12 szt. kruchych ciastek kokosowych (lub kruchych maślanych)
-50 g roztopionego masła
-1 duży, dojrzały owoc mango
-3 łyżeczki żelatyny
-wiórki kokosowe do ozdoby

Ciastka pokruszyć na piasek, dolać roztopione masło, zagnieść i wyłożyć na dno foremki. Uklepać.
Twaróg zmielić lub zblendować. Puszkę z mlekiem kokosowym mocno wstrząsnąć, dolać mleko do twarogu, dosypać cukier puder i zamieszać do połączenia.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w odrobinie wrzątku, ostudzić.
3/4 żelatyny dolać do masy serowo-kokosowej, ciągle miksując, aby nie powstały grudki.
Odstawić na chwilę do lodówki, a gdy masa zacznie już tężeć wylać ją na ciasteczkowy spód. Ponownie wstawić do lodówki.
Mango zblendować, dodać pozostałą część żelatyny- zamieszać i wylać na masę serowo-kokosową.
Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Ozdobić wiórkami kokosowymi.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz